Gazdaság

2013.11.06. 16:00

Mit jelent az adósoknak az új devizahiteles jogszabály?

A Parlament gyorsított eljárásban döntött a devizahitelesek megmentésének következő lépéséről. A döntés értelmében az árfolyamgát mindenki számára elérhető lesz.

Klecska Ernő

Az új jogszabály egy olyan új elemet is tartalmaz, amely az adósság részleges elengedéséhez vezethet nagyon sok esetben. Ez utóbbi tényező nagyon komoly segítséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdők számára: egy átlagos hitellel rendelkező adós esetében havi szinten 28 ezer forinttal, közel 40 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet.

Az árfolyamgát konstrukciója jól ismert már az adósok számára, az erre jogosultak közel fele használja ki a konstrukció előnyeit. A belépés elsődleges feltétele volt azonban, hogy nem lehet 90 napnál régebbi fizetési elmaradása az adósnak, így pont a jelentős nehézségekkel rendelkezők számára nem segített korábban az alacsonyabb árfolyamon való törlesztés lehetősége.

A parlamenti döntésnek két fontos eleme van. Egyrészt mindenki igénybe veheti az árfolyamgátat, másrészt a kormány bizonyos garanciát vállal azon hitelfelvevők tartozásainak egy részére, akik számára a bankok a tartozásukat az ingatlan értékének 95 százalékig elengedi (a svájci frank értékének jelentős emelkedése miatt rengeteg hitelfelvevőnél, a bajban lévő hitelfelvevők többségénél az aktuális hiteltartozás meghaladja az ingatlan értékét). A hitel részleges elengedése után az adósoknak nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

A részleges hitel elengedés ha az adós fizetési képességét helyre állítja nem lesz ellene a bankoknak, vélik a portál elemzői, hiszen a jelenlegi befagyott hitelek után újra megindulhatnak a törlesztések. A bankok minden bizonnyal fel fogják ajánlani a részleges hitelelengedést a fizetésképtelen ügyfelek jelentős részének Most a forint-hitelnél is elérhető az a havi törlesztő szint, ami 2007-ben svájci frank alapon állt rendelkezésre mutatnak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!