Gazdaság

2013.12.12. 13:25

Mi történik, ha otthonunkban megjelenik az adóvégrehajtó?

Az eljárással sokan nincsenek tisztában. Az adóvégrehajtó adó és más tartozás ügyében járhat el.

Miskei Anita

A párban dolgozó végrehajtók magukat igazolvánnyal igazolják. Az adósnak a helyszínen van lehetősége megfizetni tartozását, amiről nyugtát adnak. Ha nem, úgy a végrehajtók ingófoglalást kezdeményeznek, az ingatlanban lévő tárgyakról jegyzőkönyvet készítenek.

Tisztázzák, az ingatlanban hányan élnek, megbecsülik a tárgyak értékét, lefényképezik a lefoglalt ingóságokat. Mosógép, hűtőszekrény, nélkülözhetetlen konyhai felszerelés, ha egy van, nem vihető el. Minden lakónak kell hagyni ágyat, széket, asztalt, a szükséges személyes ruházatot. A gyerekek ruháit, játékait nem foglalhatják le. A foglalást követő 30 napon belül az adós kifizetheti tartozását, kérhet részletfizetést, a tartozás törlését. Ha nem rendezi azt, a kisebb tárgyakat elszállítják, a nagyobbakat elektronikus árverésre bocsátják.

Az árverési hirdetmény annak kezdete előtt 20 napig látható az interneten. Az adós által megnevezett személy az árverés előtt megvásárolhatja azokat a megállapított értéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!