Gazdaság

2009.09.24. 02:28

Mélyponton a munkaerőpiac

Budapest - Év végéig a munkaerő-piaci előrejelzések szerint újabb tömeges elbocsátások várhatók, a prognózisok kétszámjegyű munkanélküliségi rátát jeleznek.

MTI

Az Európai Unió legtöbb tagállamában jelentősen romlott a munkaerő-piaci helyzet a gazdasági válság egy esztendeje alatt. A GDP növekedésének változásaira viszonylag késve reagáló munkaerő-piaci növekedés az idei évben várhatóan negatívba fordul, az EU-ban előreláthatólag 3,5 millió munkahely szűnik meg. Ennek következtében a munkanélküliségi ráta 2009-ben 8,75 százalékra nőhet az EU-ban és 9,25 százalékra az euróövezeten belül. Az európai uniós előrejelzések alapján még 2010-ben is a munkanélküliség további emelkedésére kell számítani.

A hazai helyzet is hasonló mélypontot jelez, a KSH második negyedéves munkaerő- piaci adatai szerint a tavalyi év azonos időszakához képest az állásnélküliek száma 83 ezerrel nőtt. Ez a szám a várakozások szerint tovább nő, így a munkanélküliségi ráta az év végére várhatóan jóval a 10 százalékos lélektani határ fölé emelkedik. A Manpower legfrissebb felméréséből az derül ki, hogy a magyarországi munkaadók mindössze 10 százaléka számít a munkaerő növekedésére a negyedik negyedévben, míg 14 százalékuk visszaesést vár. Némi munkaerőigény-növekedés várható az áram-, gáz- és vízellátásban, valamint a köz-, szociális és egyéb közösségi szolgáltatások területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!