Gazdaság

2011.10.13. 17:11

Megszavazta a szlovák parlament az EFSF bővítését

Elfogadta a választási időszakot lerövidítő alkotmánytörvényt és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítését a szlovák parlament csütörtökön.

MTI

Mindez azt jelenti, hogy megnyílt az út az előre hozott választás előtt, amelynek dátumát előzőleg március 10-ében határozta meg a három koalíciós párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd -, illetve az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt.

A szavazáskor a kormány előterjesztését 143 képviselő támogatta, hárman ellene szavaztak. A javaslat elfogadásához legalább 90 képviselő igenjére volt szükség. A szlovák parlamentnek 150 tagja van.

Az előre hozott választások megtartása volt az ára annak, hogy a Smer támogatást nyújtson a koalíciónak az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítésének elfogadásához.

Az EFSF-t kedden az első szavazáskor nem fogadta el a szlovák parlament, ami Iveta Radicová kormányának bukásához vezetett. A kormány ugyanis Radicová javaslatára a mentőalapról szóló szavazást összekapcsolta a bizalmi szavazással, mert a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) nem volt hajlandó támogatni az EFSF-t. A Robert Fico vezette Smer azt mondta: csak akkor hajlandók támogatni a koalíciót, ha tisztázódik a helyzet a kormányoldalon, s a koalíció kész megfizetni a Smer által kért politikai árat.

Az EFSF-ről szóló csütörtöki vita a várakozásoknak megfelelően nagyon rövid volt, miután a kormány javaslatát az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) is előzetesen támogatásáról biztosította.

A törvényjavaslatra 114 képviselő mondott igent, 30-an ellene szavaztak, míg hárman tartózkodtak. A kormány javaslatának elfogadásához ezúttal 76 igenre volt szükség.

Szlovákia ezzel, második kísérletre, az euróövezetben utolsóként elfogadta az EFSF bővítését.

A megerősített euróövezeti mentőalapban Szlovákia vállalása 7,7 milliárd euró, ami az egész összeg nagyjából egy százaléka. Az euróövezeti válságot részben megoldani hivatott, megemelt tényleges finanszírozási keret 440 milliárd euró, a garanciavállalásokat is tartalmazó úgynevezett elméleti keret 780 milliárd euró.

Az 1993-ban megalakult önálló Szlovák Köztársaság történetében a márciusi lesz a harmadik előre hozott választás. A korábbiakra 1994-ben és 2006-ban került sor. A választást hivatalosan a köztársasági elnöknek kell kihirdetnie.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Menesztették a szlovák parlament elnökét

 

 

 

 

 

Menesztették a szlovák parlament elnökét, Hrusovsky az új házelnök

Menesztették csütörtökön este a szlovák törvényhozás elnökét, Richard Sulíkot, kinek pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) a négypárti kormánykoalícióban egyedüliként ellenezte az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítését, ami kedden a kormány bukásához vezetett.

A koalíció három pártjának javaslatára új házelnöknek Pavol Hrusovskyt, a parlament eddigi kereszténydemokrata (KDH) alelnökét választották meg a képviselők. A 150 tagú törvényhozásban a szavazáskor jelen lévő 122 képviselő közül 111-en támogatták Hrusovsky megválasztását, hárman ellene szavaztak, nyolcan pedig tartózkodtak. Hrusovsky nem újonc ebben a tisztségben, korábban már irányította a parlamentet. 

Ezt megelőzően az eddig házelnök távozása mellett 115 képviselő tette le voksát, 25 ellene szavazott, míg ketten tartózkodtak.

Sulíkot Iveta Radicová miniszterelnök már a kormány keddi bukása után felszólította, hogy a történtek után mondjon le házelnöki tisztségéről, mert már nem élvezi a koalíció bizalmát. 

A liberális házelnök csütörtökön kijelentette: nem fog semmiféle obstrukcióhoz folyamodni, ha a törvényhozás többsége szavazni akar leváltásáról. Önként azonban nem hajlandó lemondani, mert nem érzi úgy, hogy hibát követett volna el.

A titkos szavazáson Sulík leváltását és Hrusovsky megválasztását a három koalíciós párt képviselőin kívül az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) honatyái is támogatták.

Radicová a kormány liberális minisztereit is távozásra szólította fel. Miután azok önként nem akarnak távozni, várható, hogy a miniszterelnök személyesen fogja javasolni menesztésüket az államfőnek. A három minisztériumot nem hivatalos hírek szerint a hármas koalíció pártjainak egy-egy minisztere, csúcsembere veszi át. A kulturális tárca valószínűleg Rudolf Chmelhez, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi alelnökéhez kerül. Chmel a Bugár Béla vezette Híd alelnöke is.

A személycserék előtt a szlovák parlament jóváhagyta a kormány javaslatát a választási időszak lerövidítésére, ami megnyitotta az utat a 2012. március 10-re tervezett előre hozott parlamenti választás előtt.

A parlament ugyancsak megszavazta az euróövezeti pénzügyi mentőcsomagként emlegetett EFSF bővítését, illetve az ehhez szükséges belső jogszabályok módosítását.

Szlovákia ezzel, második nekifutásra, a 17 tagú euróövezetben utolsóként elfogadta az EFSF bővítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!