Gazdaság

2011.11.18. 16:40

Martonyi: egyre többen fognak dolgozni az országban

A 2012-es költségvetésben a növekedésre kell koncentrálni az erőforrásokat, és az új intézkedéseknek köszönhetően egyre többen fognak dolgozni az országban - mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken Salgótarjánban.

MTI

A külügyminiszter sajtótájékoztatón kifejtette: a magyar gazdaság egyszerre akarja csökkenteni adósságát, egyidejűleg akar ésszerű megtakarításokat eszközölni és növekedni.

Az elmúlt másfél év, a külső körülmények minden nehézsége ellenére, ezen a téren alapvetően sikeres volt, és annyiban kezdődik most új szakasz, hogy a 2012-es költségvetés elfogadásával az erőforrásokat alapvetően a növekedésre kell koncentrálni - húzta alá.

Martonyi János arra is kitért, hogy az új intézkedéseknek köszönhetően - ilyen például a Start munkaprogram - egyre többen dolgoznak majd az országban.

Megjegyezte, hogy sok szemrehányást kapnak az egymillió munkahellyel kapcsolatos ígéret miatt, és hangsúlyozta, a kormány ezt tíz évre ígérte. Hozzátette: az eddig létrehozott 50 ezer munkahely "nem olyan rossz a külső körülmények fényében, még időarányosan sem".

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy 2012-re 2,5 százalékos hiányt irányoz elő a költségvetés. A növekedést illetően a kormány eredetileg 1,5 százalékkal számolt, "most már látszik, hogy ez nehezen lesz elérhető, de akárhogy is lesz, a 2,5 százalékos hiányt tartani fogjuk" - mondta, hozzátéve, hogy az itthoni körülmények közben nem romlanak.

Rámutatott, működnek azok a növekedést gerjesztő eszközök a kis- és középvállalkozásokat, illetve az adózási feltételek javítását célozva, amelyek bizonyos dinamizmust adnak a magyar gazdaságnak.

A Nemzetközi Valutaalappal kezdeményezett megállapodást Martonyi János biztosítéknak nevezte, "ami nyilvánvalóan javítja a piac hangulatát". Hangsúlyozta, az ország finanszírozása - éppen a javuló adatok következtében - nem volt, és nincs is veszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!