Gazdaság

2009.04.29. 02:28

Már a suszter fia sem marad a kaptafánál

Székesfehérvár - A hazai szakképzés mai állapotában nem felel meg a gazdaság jelenlegi igényeinek sem, nemhogy a válságból való kitöréshez szükséges elvárásoknak.

Klecska Ernő

Annak, hogy egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány, az is oka, hogy a szakképzésben a maradékelv érvényesül, s csak az megy szakmunkástanulónak, akit máshová nem vettek fel - festett lehangoló képet a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) tegnapi szak- és felnőttképzési konferenciáján Dávid Lajos, az FMKIK alelnöke. Ezért a helyzetért nem lehet csak a diákokat okolni, még akkor sem - tette hozzá -, ha az általános iskolákból olyan tanulók kerülnek tömegével a szakképzésbe, akik lényegében nem tudnak írni és olvasni. A válságból való kilábalás egyik záloga a szakképzés átalakítása, ezért is ad aggodalomra okot, hogy a kormányzat - pont a válságkezelésre hivatkozva - befagyasztotta a tavaly közel 760 millió forintos decentralizált szakképzési alapot, így idén nem lehet pályázni.

Húsz év alatt felére csökkent a szakmunkástanulók száma, ráadásul éppen az a fele maradt, amelyik a leggyengébb tanulási képességekkel rendelkezik, s több mint 25 százalékos a lemorzsolódás - árnyalta, illetve sötétítette a képet Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási igazgatója. A fő problémát az 1998-as átalakítás okozta, amikor bevezették a 9-10. osztályokat, s tovább rontotta a helyzetet, hogy csak 16 éves kor után lehet gyakorlati oktatást végezni. A szakképző intézetek közül sok elfekvővé vált, pedig az egyébként motorikusan tehetséges fiataloknak ebben a korban pont a kétkezi munka , az így megszerezhető sikerélmény nyitja meg egyéb intellektuális terület felé - húzta alá a szekértő.

Az, hogy százezres nagyságrendben kerülnek utcára képzettség nélküli fiatalok, az egész magyar oktatás problémája - szögezte le Szabados Tamás. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke bejelentette: idén felmérik a nemrég alakult területi integrált szakképző központokat (TISZK), s kiderül, melyek azok, amelyek valós piaci igényeket elégítenek ki, s melyek azok, amelyek az eu-s pénzek becsatornázására jöttek létre.A mai rendszer még a törekvő fiatalokat is visszahúzza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!