Gazdaság

2009.11.03. 07:45

Magyarország is adóparadicsom?

Magyarország nevezhető leginkább adóparadicsomnak az új EU-tagállamok közül - írja a Világgazdaság keddi számában.

feol.hu

A pénzügyi élet átláthatóságáért küzdő Tax Justice Network tanulmánya alapján azonban a régi tagállamok közül több is Magyarország előtt van a listán.
Az elemzés tucatnyi mutató alapján közli a világ hatvan adóparadicsomának rangsorát. Ezen Magyarország a 22. A rossz minősítés oka az, hogy a pénzügyi átláthatóság tizenkét vizsgált mutatója közül kilencben könnyűnek találtatott a magyar szabályozás.
Magyarországon például nincs nyilvános jegyzék az alapítványokról, de van lehetőség a vállalatok székhelyének módosítására, s az adóadatok cseréjéről szóló nemzetközi megállapodások száma pedig 60 alatt van. Ebből adódóan a pénzügyi rendszer messze van az átláthatótól, és teret ad az adóeltitkolási, korrupciós és pénzmosási célú mozgásoknak.
Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője azonban kétségesnek tartja a felmérés megalapozottságát. Bár Magyarországon jelentős az adózatlan gazdasági tevékenység, szerinte ennek alapján sem lehet adóparadicsomnak minősíteni Magyarországot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!