Gazdaság

2009.07.16. 02:28

Magasabbra lépnek a fák

Moha, Soponya - Szakemberek erősítik meg, hogy hazánk erdeiben is érzékelhető változások történnek a szélsőséges időjárási jelenségek, a klímaeltolódás miatt.

Zsohár Melinda

A magyar erdőövek legmagasabb pontjain a fenyők foglalnak helyet, leginkább a luc. Lejjebb a bükkösök következnek, majd tölgyesek, aztán a cser birodalma. A szakmai besorolás szerint ezután az erdős sztyepp, a sztyepp, majd a félsivatag növényvilága mutatja, milyenek a klimatikus viszonyok az adott helyen. Erdészek panaszkodnak mostanság óvatosan, ám tapasztalataik megerősítik, hogy a száraz periódusok változásokat idéznek elő a magyar erdőkben is. Bizonyos helyeken legyöngülnek a fák, ezáltal a kórokozókkal szemben kevésbé ellenállóakká válnak, foltokban és helyenként kiszáradást, fapusztulást észlelnek a szakemberek. Hétköznapi megállapításként említjük meg, hogy a mi megyénkben a füge nemigen érett be húsz éve, most pedig egyre több udvarban díszeleg e mediterrán növény.

- A nyár, az akác és a fűz szelektív, a szárazságnak inkább ellenálló fajtáit keressük és telepítjük mi is - erősíti meg a szakmai vélekedést Győri Tibor energiaerdővel foglalkozó vállalkozó szakember. Az említett fajták alkalmazkodnak a klimatikus változásokhoz, s jobban tűrik a légaszályt. Ez esetben nemcsak a talaj vízhiányos, hanem a levegő páratartalma is alacsony. Az idén áprilisban kihelyezett dugványaink nagy része nem is bírta a csapadéknélküliséget, kiszáradt. A mediterrán térségből, Franciaországból, Olaszországból hozunk fafajtákat, amelyek lassan az ottanihoz hasonló éghajlatra lelnek nálunk is - foglalja össze Győri Tibor, s statisztikát említ, vélekedését alátámasztandó. 2006. október 10-e és 2007. április 10-e között 10 milliméternyi csapadékot mértek mohai ültetvényeiken, s 2007 júliusában volt két olyan hét, amikor tartósan melegebb volt hazánkban, mint Olaszországban!

- Székesfehérvárról Móron át Zirc felé haladva érzékeljük, hogy az erdőövek feljebb kúsznak - teszi mindehhez hozzá Emmerling Gábor erdőmérnök, a Vadex Zrt. fahasználati ágazatvezetője. 1980-tól dolgozik a szakmában, a 27 év alapján fogalmazza meg állítását. - Egy kicsit magasabbra léptek a fák, a napi középhőmérséklet és a páratartalom módosulása miatt. A 20-30 éve felújított erdeink pedig azt mutatják, hogy ahol akkor azt gondoltuk, megfelelő fajtákat helyeztünk el, mára nem viselik a klímát. De ezt nem láthattuk előre.

Az erdészeti szakemberek nem bocsátkoznak klímaszakértésbe, de a fákról tett kijelentéseiket fenntartják. Emmerling Gábor (kérésre!) kétféle fát ajánl ültetésre udvarba, ház elé, ha erre vágynánk. A virágos kőris Mecsek fajtáját és a hárs ezüst, s a kis- és nagylevelű változatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!