Gazdaság

2009.04.08. 02:27

Lufit, játékot sem árulhatnak a piacon

Székesfehérvár - Sem gyermekjátékokat, sem kozmetikai termékeket nem árusíthatnak a jövőben vásárokon, piacokon a vállalkozások. A Kisosz a rendelet eltörlését kezdeményezi.

Miskei Anita

A napi fogyasztási cikkekre vonatkozó törvényeket és rendeleteket szigorították, amik hátrányosan érintik a vállalkozásokat. A Kisosz Fejér Megyei Érdekképviseleti Szervezete kezdeményezte azok egy részének eltörlését - tájékoztatott Tóth Gézáné, a szervezet megyei titkára.

- Elsősorban a vásárokról és piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) kormányrendelet gyermekjátékokra, illetve a kozmetikai termékek árusítására vonatkozó tilalmának eltörlését kezdeményeztük. Szervezetünk szerint a kormányrendelet e két pontja, és azok hatályba léptetési időpontja alkotmányellenes, és az unióban példa nélküli korlátozást jelent. Szakmai véleményünk szerint a rendelkezés súlyosan sérti a vállalkozáshoz való alkotmányos jo-got. Indokolatlanul sújtja, és jelentős versenyhátrányba kényszeríti a hazai kisvállalkozókat. A teljes körű tiltás lehetetlenné teszi a legegyszerűbb hagyományos játé-kok, mint például a léggömb és a homokozóvödör árusítását is. A jelenlegi gazdasági helyzetben ok nélkül foszt meg embereket megélhetési lehetőségüktől - mondta a megyei titkár. Hozzáfűzte, súlyosan sérti a vállalkozók jogait a rendelkezés bevezetésének módja. - A kihirdetést követő 30 napos határidő ugyanis nem teszi lehetővé a meglévő árukészletek kiárusítását. Több tagunk 2-3 millió forint értékű árukészlettel rendelkezik, kárukat pedig senki nem orvosolja - hangsúlyozta Tóth Gézáné. - A rendelkezés amiatt is hátrányos, mert a vállalkozások korábban eleget tettek a szakképesítési előírásoknak, a vállalkozói igazolvány cseréjének, a szigorúbb forgalmazási feltételeknek - mondta a megyei titkár. Értékesítési jogosultságuk csak a működési engedéllyel rendelkező üzleteknek marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!