Német választások

2017.09.25. 14:48

Londoni elemzők alacsonyabb adókat várnak, és kisebb készséget a további euróövezeti integrációra

Az új CDU/CSU, az FDP és a Zöldek kormánykoalíciója következtében alacsonyabbak lesznek az adók, mint amilyent a CDU/CSU és a szociáldemokraták nagykoalíciójának folytatódása eredményezett volna.

Ez a következő 12-24 hónapban valószínűleg felhajtóerőt ad a német gazdaság növekedésének.

A citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor az új német kormány kevésbé lesz nyitott a további euróövezeti integrációra, és ez hosszabb távon nem tesz jót a német gazdaságnak.

Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza hétfői kommentárjában arról ír, hogy ha a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta – a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalícióként emlegetett – kormányzati szövetség jön létre, az jórészt növekedéspárti gazdaságpolitikát alkalmazna. A CDU által javasolt 15 milliárd eurós adócsökkentési csomag az éves német GDP-érték 0,5 százalékával csökkentené a nemzetgazdasági szintű adóterhet, ráadásul az FDP ennél is kétszer nagyobb, 30 milliárd eurós adócsökkentést ígért, és a Zöldek is támogatják az alacsonyabb jövedelmek adóztatásának csökkentését – hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Jennifer McKeown szerint azonban az összképhez hozzátartozik az is, hogy a Jamaica-koalíció megalakulása esetén csak mérsékelt költségvetési gazdaságösztönzés lenne várható, mivel a három párt egyike sem tervez olyan mértékű állami beruházásokat, mint amilyeneket az eddigi koalíciós partner, az SPD szorgalmazott, és mindhárom párt programjában egyensúlyos államháztartási mérleg szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!