Gazdaság

2011.09.23. 08:10

Leminősítette Szlovéniát a Moody's

Leminősítette az euróövezeti tag Szlovénia kormánykötvény-besorolásait pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett arra a kockázatra hivatkozva, hogy a szlovén bankrendszer esetleg állami segítségre szorul.

MTI

A nemzetközi hitelminősítő péntek hajnalban Londonban közölte, hogy egy fokozattal "Aa3"-ra rontotta az eddigi "Aa2"-ről a devizában és helyi valutában kibocsátott szlovén államkötvények osztályzatát, és az új besorolásokat is további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette.

A Moody's rontott szlovén adósosztályzata mindazonáltal továbbra is magasan elsőrendű befektetői szint, mindössze három fokozatnyira van a lehetséges legjobb, "Aaa" besorolástól.

A leminősítés indoklása szerint növekszik a kockázata annak, hogy a szlovén bankrendszernek pótlólagos kormányzati segítségre lesz szüksége. A pénzügyi válság a Moody's szerint gyengeségeket tárt fel a szlovén pénzügyi rendszer eszközminőségében, tőkemegfelelési rátáiban és rövid távú külső finanszírozási modelljében.

A Moody's szerint emellett a szlovén gazdaság középtávú növekedési kilátása is gyengül, a vállalati szektorban várható adósságleépítési folyamat, a bankrendszerbeli stressz nyomán valószínűsíthető hitelszűke, valamint az exportnövekedés megjósolható lassulása miatt.

A hitelminősítő az osztályzatrontást indokló tényezők közé sorolta a költségvetési konszolidációs tervet és a strukturális reformfolyamatot övező, növekvő politikai bizonytalanságot és végrehajtási kockázatokat.

A Moody's ugyanakkor Szlovénia adósminőségi erősségei között említette a kormányzati és a háztartási szektor még mindig viszonylag alacsony eladósodottságát, valamint a korlátozott kormányzati refinanszírozási kockázatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!