Gazdaság

2010.03.25. 06:13

Lélektani határon a munkanélküliség

FMH - Elérte a 109 százalékot a Közép-Dunántúli Régióban a munkanélküliségi ráta. A mutató a három megye közül Fejérben a legmagasabb.

Klecska Ernő

A KSH munkaerő-felmérésén alapuló országos munkanélküliségi ráta 10,3, a régiós 10 százalék. A régión belül Fejér megye rátája a legmagasabb: 10,9, ezt követi Komárom-Esztergom megye 9,9, majd Veszprém 9 százalékos mutatója.
2010 első hónapjában a decemberihez képest mindhárom megyében nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma. Fejér megyében 9,2, Komárom-Esztergom megyében 7,3, Veszprém megyében 8,4 százalékos növekedés következett be. Ennek oka egyrészt a téli hónapokra jellemző kevesebb munkalehetőség, másrészt az elhúzódó recesszió.
Megyénkben a cégek elsősorban a kölcsönzött dolgozókat nem foglalkoztatták tovább, illetve a csoportos létszámleépítés mértékét el nem érő elbocsátásokat hajtottak végre - derül ki a regionális munkaügyi központ adataiból. Január végén 25 717 fő álláskereső szerepelt a regisztrációban, az előző havinál 9,2,  százalékkal, az egy évvel korábbinál pedig 38,6 százalékkal több.
Az előző hónaphoz viszonyítva minden körzetben növekedés következett be. Enying térségében nőtt a legjobban az álláskeresők száma, elérte a 12 százalékot. Székesfehérvár, Bicske, Gárdony és Sárbogárd körzetében 10 százalék körüli volt a növekedés, Mór térségében 7,1, Dunaújváros körzetében 6,5, Ercsi térségében 4,6 százalékkal több álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségek, mint decemberben. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 13,3 százalék, a decemberinél 0,9, a 2008. januárinál 3,5 százalékponttal több.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!