Gazdaság

2009.08.26. 02:29

Kő kövön nem marad

Budapest - Bár a KSH adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban közel 16 százalékkal bővült, a cégadatokon egyáltalán nem látszik az ágazat válságának vége.

Klecska Ernő

Júliusban 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ez lényegében megegyezik a tavasszal mért havi értékekkel - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

- Az építőipari termelés júniusi megugrása feltehetőleg néhány nagyberuházás átadásának köszönhető, az ágazat egésze biztosan nem érezte még meg a pozitív változásokat - állítja Csorbai Hajnalka, a társaság stratégiai igazgatója.

A felszámolási és végelszámolási adatok valóban nem mutatnak javulást: júliusban 290 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez nagyjából megfelel a tavasszal regisztrált havi 300 felszámolásnak. Tavaly júliusban 213 cég jutott ilyen sorsra, vagyis a növekedés mértéke 36 százalék. Ez jócskán meghaladja az első hat havi 22 százalékos ütemet, vagyis a felszámolások növekedése nemhogy lassult volna, inkább erőteljes gyorsulásról beszélhetünk.

Hasonló jelenséget tapasztalunk a végelszámolásoknál is. Tavaly júliusban 114 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, idén júliusban 192 vállalat végelszámolása indult meg. A növekedés itt 68 százalék, szemben az első hat havi 52 százalékos növekedéssel.

- Bár a végelszámolásokat nem tekintjük fizetésképtelenségi eseménynek, annyi bizonyos, hogy júliusban nem enyhült az építőipari vállalkozásokra nehezedő nyomás, sőt az adatok tanúsága szerint még erősödött is - állítja a szakember. Szerinte júliusban folytatódott a tendencia, miszerint mind több nagy árbevételű cég kerül felszámolás alá, ami azt mutatja, hogy az ágazatra jellemző vállalkozói láncok mind magasabb szintjein dőlnek be cégek.

Júliusban 439 új építőipari vállalkozást jegyeztek be, ez 23 százalékkal kevesebb a tavalyi 572-nél. Az év első hét hónapjában 3028 új céggel gyarapodott az ágazat, amíg tavaly hét hónap alatt 4333 új bejegyzést regisztráltak, így a visszaesés 30 százalékos.

A követelés-kezeléssel foglalkozó cégek szerint sok cégbedőlés mögött az adósságok eltüntetésének szándéka áll. Ezen a gyakorlaton próbál változtatni az igazságügyi és rendészeti minisztérium honlapján elérhető rendelettervezet, amely kibővíti az ingyenesen lekérhető cégadatok körét azok adataival, akik felszámolt cégek vezetői voltak, és meghatározott ideig nem tölthetnek be ilyen posztot. Miután a gazdasági társasági törvény kiegészítése szeptember 1-jétől hatályos, az igazságügyi és rendészeti miniszter is ettől az időponttól kívánja módosítani az ingyenes céginformációról szóló korábbi rendeletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!