Gazdaság

2017.02.22. 15:54

Kikerekedtek már a borok

Fejér megye – Milyenek a tavalyi évjáratú borok a megye szőlőtermő vidékein? Ezt mutatja be körképünk.

S. Töttő Rita

Móron rendezték a Móri Borvidék bormustra sorozatának záró rendezvényét. A hatodik alkalommal az előző mustrák 4-7 legjobb borát kóstolhatták, véleményezhették a jelen lévők. Ezúttal három hivatalos borbírálót is meghívtak, hogy véleményükkel segítsék a borászokat, Pánczél Józsefet Székesfehérvárról, Orosz Gyulát és Szövényi Áront Etyekről.

Frey Szabolcs, a Móri Borvidék Hegyközség hegybírója elmondta: a záró esten szép borokat kóstoltak. Megállapította: minden évben csökken a hibás, vagy a beteg borok száma, az idén sem volt ez másképp, és a minták jól mutatták a 2016-os évjárat erényeit. A korábbi móri reduktív és hagyományos technológiával készített termékek nagyon jók voltak, csak néhány hibás borról beszélhettek. Zámolyon szép mintákat találtak, bár az előző évekhez képest kicsivel több volt a kevésbé sikerült termék, ugyanezt tapasztalhatták Csókakőn is. Csákberényben volt a legkevesebb kifogásolható bor, de összességében a termelők fejlődése jellemezte mind a 4 helyszínt.

Hallhattuk: a mai kor ízlésének megfelelő fehérborok jellemzik Mórt és vidékét, kiemelkedőek a környék jellemző nedűi, az Ezerjó és „gyermekei”, örvendetes, hogy az utolsó mustrán a legjobbak között 7 Ezerjó szerepelt. A technológia fejlődésének köszönhetően finomabb savak jellemezték a borokat.

Hétfőn 28 bor került a poharakba, 25 fehér és 3 rozé. Pánczél József, Orosz Gyula és Szövényi Áron, a felkért bírálók véleménye szerint kifogástalan borokat kóstolhattak. Kellemes meglepetést jelentett, hogy az Ezerjók között ízlelhettek kiváló friss, reduktív és hagyományos módon készültet egyaránt. A tételek jól hozták a fajták jellegét, a savérzet kellően határozott, jól beállított volt, a maradék cukorral harmonikussá vált. A móri borvidéknek helye van a legjobbak között, mert a boraik jól mutatják a hely sajátosságát, szinte valamennyi borfajta a móri borvidék sokszínűségét dicsérte.

Az elhúzódó és kemény tél viszonylag kevésbé érintette a Velencei-tó környéki tőkéket – árulta el kérdésünkre Nagy Gábor, a Velencei-tó hegybírója. A szakember tapasztalatai, illetve reményei szerint valószínűleg jelentős kár nem keletkezett a tókörnyéki szőlőkben.

– Mínusz 10 fok alatt nálunk nem nagyon volt a hőmérséklet – tette hozzá a hegybíró, hangsúlyozva: egyenlőre ezek csak feltételezések, ugyanis a metszések csak most kezdődnek el. A szüret óta eltelt idő arra elég volt, hogy némileg kikerekedjenek a 2016-os esztendő borai, így a Velencei-tó környékén is lehet sejteni, melyik bor milyen „testet ölt” a 2017-es fogyasztásra. A hegybíró szerint a Velencei-tó környéki fehér borok idén igazán üdék és frissek lesznek, köszönhetően az élénkebb savszerkezetnek. A rozék ennél is jobbak lesznek – vélekedik Nagy Gábor, aki úgy gondolja, kimondottan jó rozék alakultak ki a tókörnyéken. A vörösbor nem várható kiugróan jónak, de gond az utóbbival sem lesz. A hegybíró szerint tehát idén is önmagáért beszélő, jó borokra számíthatunk Pázmánd, Nadap és Agárd környékéről is.

Ami az Etyek-Budai Borvidéket illeti, a lassan leköszönő tél itt sem okozott pusztítást, derül ki Laczkó Gábor, az Etyeki hegyközség elnökének szavaiból.

– Az etyeki szőlőterületek mostani információink szerint jelentős kárt nem szenvedtek, ráadásul a tavalyi termés mind mennyiségben, mind minőségben jónak mondható – összegzi röviden a 2016-os helyzetet az elnök. A kérdésre, hogy mostanában várható-e a borvidéken bormustra, vagy számottevő boros rendezvény, a hegyközségi elöljáró úgy nyilatkozott, a 2017-es borversenyük időpontja még nem ismeretes, csak később lesz meghatározva. Arról is érdeklődtünk, mire számítanak 2017-ben? „Bizakodóak vagyunk, de ahogy a nagy „öregek” mondják, sokat kint alszik még a szőlő a szüretig”, jött a diplomatikus felelet a hegyközség vezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!