Gazdaság

2015.12.10. 13:27

Kezdődnek a földárverések a Velencei-tó környéki településeken

Több mint ötezer hektárnyi föld árverése kezdődött meg a Velencei-tó környékén, hiszen a gazdák örömére a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó agárdi cégek által bérelt állami tulajdonú területek is kalapács alá kerülnek.

K.B.

Hazánk nagy állami gazdaságai közé tartozott az egykor huszonegyezer hektár területen növénytermesztéssel foglalkozó Agárdi Állami Gazdaság, amelynek mezőgazdasági területei jellemzően Agárdtól délre, délkeletre és délnyugatra helyezkedtek el. A földek zöme a rendszerváltozás után, a szocialista kormányok idején került Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekkörébe, aki az agrártámogatási rendszer átalakítása miatt az eredeti Zrt.-t több különböző cégre darabolta fel.

Ezen a területen több mint ötezer hektár földet írt ki az állam árverésre, ami óriási lehetőséget jelent a velencei, gárdonyi, seregélyesi, pusztaszabolcsi, szabadegyházi, zichyújfalui gazdáknak, tehát a Velencei-tó környékén földműveléssel foglalkozó polgároknak. Az érdeklődés komoly, bár a gazdák többsége 100 hektár alatti földeket szeretne vásárolni, ugyanakkor a területen számos ennél nagyobb tábla is található.

– Eddig országszerte sikeresen és botrányoktól mentesen zajlottak a földárverések – mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, aki családjával együtt régóta él és gazdálkodik a Velencei-tó partján, Agárdon. Hozzátette: még jobban örül annak, ha végre nem a nagybirtokosoké és a külföldieké, hanem a helyben élő magyar gazdáké lehet a magyar föld. L. Simon László elmondta azt is: a környék gazdáival beszélgetve sokan, pártállástól függetlenül fejezték ki egyetértésüket a kormány gazdákat segítő intézkedései miatt.

Mivel a jogszabályok nem zárják ki a politikusokat a földárveréseken való részvételből, megkérdeztük, mi az ő szándéka, szándékozik-e földet venni. L. Simon László elmondta, hogy az  árverésen való részvétel feltétele, hogy a vonatkozó jogszabályoknak mindenkinek meg kell felelnie. Az ő esetében tiszta a helyzet, mert helyben él és gazdálkodik, ráadásul az előírt maximum 300 hektár földtulajdonnal szemben kevesebb, mint 50 hektár földnek a tulajdonosa. Elmondta: ez a kérdés a Fidesz frakcióülésén is felmerült, és a képviselők egyetértettek abban, hogy ha egy politikus egyben gazdálkodó is, tiszta versenyben piaci feltételek mellett vásárolhasson földet. Politikai kockázatot azért nem lát ebben L. Simon László, mert a földeket nyilvános árverésen értékesítik, így azé lesz, aki a legtöbbet ajánlja, anélkül, hogy a politika beleszólna a döntésbe.

Az államtitkár leszögezte ugyanakkor, hogy ennek ellenére sem kíván földet venni. Nem zárta azonban ki, hogy családtagjai, esetleg a felesége elinduljon földárverésen, hiszen hosszú távon a családja egzisztenciáját a gazdálkodásra szeretné építeni, függetlenül a politikában betöltött szerepétől.

„Az anyagi függetlenség az, ami garantálja a szellemi szabadságomat. Erre pedig a politikában nagy szükségem van. Aki a civil életben is boldogul, azt nem lehet korrumpálni, ezért is fontos, hogy a politikusok is több lábon álljanak” – tette hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!