Gazdaság

2011.11.29. 15:45

Készpénzzel is lehet tőzsdézni

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) december 1-jétől a malmi búza, a takarmánykukorica és a nagy olajtartalmú napraforgómag esetében lehetőség nyílik a készpénzes elszámolással történő teljesítésre is.

Klecska Ernő

 Az új, készpénzes elszámolású határidős termékek szinte minden paraméterükben (árlépésköz, áru minősége, lejárati szerkezet) megegyeznek a megfelelő fizikai teljesítésű termékkel. A készpénzes elszámolású határidős termékek egyes lejáratainak elszámolóárai minden esetben a mögöttes termékét képező fizikai teljesítésű határidős termék megfelelő lejáratainak elszámolóárai lesznek - tájékoztatott a BÉT.
 A teljesítés módján túl az egyik különbség a kontraktus mérete. A kisebb tételben történő kereskedés elősegítése miatt a kontraktusméret minden készpénzes elszámolású termék esetében 100 tonna helyett 25 tonna lesz. A fizikai teljesítésű termékhez képest a másik különbség a lejáratok megnyitásának módja. A készpénzes elszámolású lejárat akkortól lesz kereskedhető, amikor a megfelelő fizikai teljesítésű lejáratban először kialakul elszámolóár. (Ez a gyakorlatban a fizikai teljesítésű termék adott lejáratában történő kötés napját követő első tőzsdenap.)
 A készpénzes elszámolású határidős gabonakontraktus elsősorban azon kisbefektetők számára lehet vonzó, akiket eddig a fizikai szállítás kizárólagossága tartott távol az árupiaci termékektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!