Gazdaság

2012.01.16. 09:51

Kedvezően alakult az építőipar, mégsem törik meg a csökkenő tendencia?

Kedvezően alakult az építőipar teljesítménye novemberben az MTI által megkérdezett elemző szerint, az építési vállalkozók szövetsége azonban úgy látja, ez nem töri meg az öt éve tartó csökkenő tendenciát.

MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint az építőipari termelés volumene 3,6 százalékkal volt magasabb tavaly novemberben, mint egy évvel korábban, a termelés növekedése az alacsony bázis mellett az út- és vasút-felújítási munkáknak volt köszönhető.
Novemberben az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva is 3,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 7,3 százalékkal volt magasabb.
Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke az MTI-nek azt mondta, hogy az építőipar teljesítményének novemberi 3,6 százalékos növekedése nem töri meg az 5 éve tartó csökkenő tendenciát, és idén sem várható még az ágazat termelésének a növekedése.
Az utóbbi 5 évben, összehasonlító áron 42 százalékkal csökkent a magyar építőipar termelése, így 2011-ben 1.650 milliárd forintot tett ki. A csökkenés mértéke és időtartama a legrosszabb az egész Európai Unióban - tette hozzá az alelnök.
A KSH jelentése is megjegyzi az alacsony bázist, így a novemberi - néhány vasúti projekt átadásához kapcsolódó - növekedés, a tendencián nem változtat.
Koji László szerint az idei kilátások sem jobbak a tavalyinál, jelenleg 1.142 milliárd forintnyi szerződésállománnyal rendelkezik az építőipar. Igaz, hogy az új források januárban nyílnak meg, így ez növekedni fog, de annyira nem, hogy megfordítsa a tendenciát - tette hozzá.
Az új beruházások szinte egészében uniós támogatásból valósulnak meg, erre a célra pedig, az idei évre és jövőre mintegy 1.200 milliárd forint jut.
Az alelnök úgy vélte, hogy idén még tovább csökken az építőipar teljesítménye, és a nagyon alacsony bázisról elmozdulva, jövőre már kis emelkedés várható.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője nagyon kedvezőnek nevezte az építőipar havi teljesítményét, és felhívta a figyelmet arra, hogy hosszú idő után először emelkedett év/év alapon.
A KSH adatai szerint utoljára 2009 júniusában emelkedett az építőipar teljesítménye éves bázison.
Az elemző megjegyezte, hogy a növekedés nagyrészt az út- és vasútépítéseknek köszönhető, ám az épületek építésében is látható a visszaesés lassulása. Mint mondta, az építési engedélyek kiadásának csökkenése is mérséklődik.
Az elemző ugyanakkor nem zárta ki, hogy a következő hónapokban jöhet még visszaesés.
Az építőipar teljesítménye alapján Suppan Gergely úgy látta, hogy a beruházások is kedvezően alakultak a tavalyi negyedik negyedévben. Mint mondta, "van remény, hogy elkerüljük a recessziót".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!