Gazdaság

2017.01.19. 14:41

Jégeső-elhárító rendszer, szolgáltató hálózat és saját mobiltarifa

Azt szeretnénk elérni, hogy a gazdák úgy érezzék, nélkülözhetetlen számukra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - fogalmazta meg célként a NAK megyei elnöke.

Dávid Erzsébet

Kiss Norbert Ivó a tegnap Székesfehérváron Reizinger Tibor fő-falugazdásszal közösen tartott sajtóreggelin a múlt év eredményeiről és az idei tervekről tájékoztatta az újságírókat. Mint elmondta, a kamara folyamatosan bővíti a szolgáltatásait, részt vesz az agrárgazdaságot érintő jogszabályok szakmai véleményezésében, továbbá falugazdász hálózatán keresztül segíti a közvetlen támogatások lehívását, s a Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő pályázatok elkészítését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi év egyik legfontosabb kamarai feladata az őstermelői igazolványok cseréje volt. A korábbi papíralapú dokumentumokat tartós, elektronikus kártyaalapú igazolványokra cserélték, illetve cserélik. 2016 végéig országosan 257 ezer, a megyében mintegy nyolcezer igazolványt igényeltek eddig az őstermelők. Az új típusú igazolványok alapján nyilvánossá, ellenőrizhetővé váltak az őstermelők legfontosabb adatai, s interneten, vagy egy mobil alkalmazás használatával az is megtudható, hogy az árus valóban maga állította, termelte-e meg azt, amit piacra vitt. Arra, hogy a standon őstermelő kínálja a portékát, egy színes, a kamara által biztosított táblával is felhívhatja a figyelmet az árus.

Kiss Norbert Ivó és Reizinger Tibor a csütörtöki sajtótájékoztatón. Bejelentették, hogy új tagdíjfizetési konstrukciót vezetnek be Fotó: Molnár Artúr

Fontos tevékenységként mintegy 200, az agrárgazdaságot érintő jogszabály szakmai véleményezésében vett részt tavaly a kamara. Egyebek között kezdeményezésére változott meg a növényvédelmi gépek műszaki vizsgálati kötelezettségére vonatkozó szabályozás, s lépett életbe az a törvénymódosítás, amely lehetővé tette, hogy fennmaradási engedélyt kapjanak a tavaly június 4. előtt engedély nélkül létesített kutak, vízi létesítmények.

Több területen nélkülözhetetlen a gazdálkodók számára a falugazdász hálózat segítsége. Az egységes támogatási kérelmek beadásának mintegy 80 százalékát a falugazdászok végezték. Mint Kiss Norbert Ivó megjegyezte, bár a hálózatban dolgozók már most jól ismerik a működési területükön dolgozó gazdálkodókat, azt szeretnék elérni, hogy a termelők és a falugazdászok közötti együttműködés bizalmi kapcsolattá erősödjön.

Az agrárgazdaság számára komoly fejlődési lehetőséget jelent a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető 1300 milliárd forint forrás. Azért, hogy minél többen pályázzanak sikeresen, pályázati tanácsadók hálózatot hozott létre a kamara.

A tavalyi eredmények között említette Kiss Norbert Ivó azt a telekommunikációs szolgáltatást, amely már minden kamarai tag számára elérhető. A BirtOkos tarifacsalád korlátlan lebeszélhetőséget biztosít a csoporton belül, s ingyenes beszélgetést tesz lehetővé a NAK falugazdász hálózatával. Előnye, hogy minden tag 5, egyedi elbírálás alapján akár 6 SIM kártyát is igényelhet.

Az idei, illetve közeljövőbeli tervekről szólva a kamara megyei elnöke egyebek között arról számolt be, hogy a megvalósítás szakaszába érkezett a 2018-ban már az egész országot lefedő jégeső-elhárító rendszer kiépítése. A kamarai tagok minél jobb minőségű és igényes kiszolgálásának segítésére pedig megkezdődik a szolgáltató hálózat projekt elindítása.

Ennek keretében egyebek között kísérleti jelleggel szolgáltató központokat hoznak létre, s már a megyében is „keresik" azt a települést, ahol azt kialakíthatják.

A tagok számára kedvező hír, hogy az agrárkamara megkezdi egy megújult, tagdíjfizetési konstrukció bevezetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!