légi közlekedés

2019.03.06. 17:05

Ismét felszállásra készülődik a Wizz Air

Beszállítói problémák miatt lassult a cég utasszámbővülésének dinamikája.

A Wizz Air gépparkja három hónap alatt tíz új géppel 118 darabra nőhet, ami az árfolyam emelkedését is magával hozhatja a lapunknak nyilatkozó elemző szerint.

A Wizz Air februárban 2,55 millió utast szállított, ami 9,3 százalékos növekedés éves összevetésben, ám hosszú idő óta ez a legalacsonyabb havi ütem, tavaly ilyenkor még 23,5 százalékos adatot publikált a társaság. Az elmúlt 12 hónap együttes utasszáma 34,47 millió volt, ami 17,5 százalékos bővülés az előző egy évhez képest. Ez az adat tavaly még 24,3 százalékot mutatott, és azóta fokozatosan csökken.

Ezzel szemben 3 százalékponttal 94,2 százalékra javult a Wizz Air járatainak kihasználtsága.

Két éve ez az adat 91,9, három éve még csak 86,4 százalék volt februárban. A július–augusztusi főszezon 95 százalék feletti kihasználtságait leszámítva a február az elmúlt egy év legjobb adatát hozta.

A flotta növekedési üteme megtört a Wizz Airnél az elmúlt hónapokban.

Ezzel magyarázható az utasszám bővülésének kisebb dinamikája.

Mindeközben a februári 94,2 százalékos kihasználtság rendkívül jó, historikusan is kimagasló eredménynek számít. A flottabővülés csökkenő növekedési üteme az új A320-as gépcsalád takarékosabb hajtóműveivel szerelt neo típusainak késésével magyarázható.

Ezeknél a hajtóműveknél technikai problémák adódtak a gyártónál. Az eset kivizsgálása után az Airbus folytathatta a gépek leszállítását, így a Wizz Air is megkaphat márciusban két A321neo típusú gépet” – mondta lapunknak Bukta Gábor, a Concorde elemzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!