Gazdaság

2015.03.18. 16:01

Invázió a földeken: harc a pockokkal

Székesfehérvár – Kihasználják a tavasziasra fordult időjárást a gazdák. Megyeszerte végzik a talajmunkákat, készítik a magágyakat, megkezdték a kora tavaszi növények vetését, s a különféle kártevők elleni védekezést.

Dávid Erzsébet

A szokásos tennivalók mellett az idén jelentős többletmunkát ad a mezei pockok elleni „hadjárat" a földeken dolgozóknak. Míg korábban általában öt-hat évente számíthattak a gazdák a rendkívül szapora szántóföldi rágcsáló nagymértékű elterjedésére, az utóbbi években, részben az enyhe telek miatt is, egyre több kárt okoznak a földeken a népes mezei pocok populációk.

Fejérben, főként a megye déli részén szaporodtak el, de van belőlük bőven másutt is. A Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Mezőgazdasági Zrt-nél például 400 hektáron kellett elvégezni a védekezési, kármegelőzési munkálatokat.

Kiss Norbert Ivó szerint biztató képet mutat a határ, jól telelt át a megyében az őszi vetés.

– A művelet nemcsak költséges, de többletmunkát is jelent, hiszen a kizárólag csak megfelelő engedély birtokában alkalmazható, védekezésre használt készítményt géppel nem, csupán kézi erővel, a rágcsálók által „lakott", s a növények között alig észrevehető járatok nyílásába helyezve lehet kijuttatni a földekre. A gazdaság saját szakemberei nem is győzték a munkát, külső segítséget is igénybe kellett venni – mondta el lapunknak Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető.

A szakember szerint a mezei pocok elleni védekezéssel koránt sincs vége a kártevők elleni „hadjáratnak", ugyanis a hét második felében a cukorrépát károsító ormányos bogár megjelenése várható, majd a gyomok, a gomba- és a különböző rovarkártevők elleni védekezés ad majd szinte folyamatos tennivalót a gazdaságnak. Az Aranybullában egyébként kétezer hektáron kell elvégezni a tavaszi munkákat. Száz-százötven hektárra a talaj átázása miatt még most sem tudnak rámenni a gépek, de ahol lehet, ott már teljes kapacitással dolgoznak. Simítóznak, készítik a vetőágyakat, s végzik a tápanyag utánpótlást. Ahhoz azonban, hogy a kiszórt tápanyagot jól tudják hasznosítani a növények, esőre volna szükség. Nem nagy mennyiségűre, elég volna 10-15 milliméternyi is, de az minél előbb kellene.

Jó ütemben haladnak a gazdaságban a tavasziak vetésével. Százhúsz hektáron már földben van a tavaszi árpa, húsz hektáron pedig az étkezési borsó. Az utóbbiból a következő napokban további nyolcvan hektárt vetnek el.

A tavasziak vetése már szinte mindenütt megkezdődött a megyében. Végzik a simítózást, a tápanyag utánpótlást, s készülnek a kártevők elleni védekezésre a gazdák – mondta el Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A szakember szerint biztató képet mutat a határ: a 102 ezer hektárnyi őszi vetés jól „telelt át". Megfelelő a növények fejlettsége, s ha még időben megérkezne egy kisebb, csendes eső, a kijuttatott tápanyag további hatékony segítséget jelentene a fejlődésükben.

Bár a csapadékmentes időjárás csökkentette kissé a belvízzel borított területek nagyságát, még mindig jelentős részen oly mértékben átázott a talaj, hogy nem bírja el a gépeket. A belvíz sem húzódott még le mindenütt, 320 hektárnyi szántó és 770 hektárnyi gyep van víz alatt a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!