Indul a szezon

2019.03.24. 07:05

Magánerdőben csak a tulajdonos hozzájárulásával lehet gyűjteni a medvehagymát

„Arany­áron” adják az üzletekben a ma oly divatos medvehagymát, pedig régen a szegény emberek eledele volt ez az igen hasznos növény, mely kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Sokan vállalkoznak e természetes anti­biotikum gyűjtésére, ami azonban nem veszélytelen.

B. Kiss László

A fa alatt medvehagyma – könnyű összekeverni a gyöngyvirággal.

Miről ismerni fel a medvehagymát? Miként különböztethetjük meg a gyöngyvirágtól, ami köztudomásúan mérgező? – kérdeztük először ­Fajkuszné Bodrogi Zsuzsannától, az egyik Fejér megyei állami erdőgazdaság, a VADEX Közjóléti, Turisztikai és Kommunikációs ágazati igazgatójától.

– A medvehagyma jellegzetessége, hogy ha a leveleit összedörzsöljük az ujjaink között, akkor a növény erős fokhagymaszagot áraszt. A medvehagyma levele keskenyebb, mindössze legfeljebb 4 centis, a gyöngyvirágé viszont szélesebb, akár a 6-8 centimétert is elérheti. A virágzatukban is különbözik a két növény. Míg a medvehagymának tömött ernyőben nyílnak kis csillag alakú virágai, addig a gyöngy­virágnak a virágzati szárán bókoló, harang alakú, körülbelül egy centi nagyságú virágok sorakoznak.

Több helyen olvastam, hogy az egyik biztos ismertetőjegye a medvehagymának, hogy egy tőről, azaz hagymáról egy levél nő. Valóban így van?

– A medvehagyma (Allium ursinum) tavasszal a hagymájából két hosszúkás, keskenyebb lándzsás, hegyes csúcsú levelet hajt. Körülbelül 20-30 centiméter magas, összefüggő, zöld levélszőnyeget képez. A levelek már márciusban kibújnak, majd a két levél között április–májusban jelennek meg a virágok.

A fa alatt medvehagyma – könnyű összekeverni a gyöngyvirággal.

Milyen szabályai vannak a medvehagyma gyűjtésének?

– Állami erdőkben bárki gyűjthet gyógynövényt, gombát vagy vadgyümölcsöt, ha az nem haladja meg az egyéni szükségletét. Ez a mennyiség az erdőtörvény szerint fejenként és naponta legfeljebb 2 kilogramm. Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Lehet-e magánerdőben is medvehagymát szedni?

– Csak a tulajdonos hozzájárulásával.

Hol érdemes medvehagymát keresni?

– Üde gyertyános, tölgyes és bükkös erdőkben fordul elő aljnövényzetként.

Mondana néhány konkrét helyet is, amelyet különösen kedvelnek a medvehagymagyűjtők?

– A környéken a Bakonyban, Kisgyón térségében, a Burok-völgyben, valamint Soponyán fordul elő nagyobb mennyiségben ez a növény.

Ha valaki a személyes fogyasztáson túl eladásra is szedni szeretne medvehagymát, mi a teendője?

– Ha személyes fogyasztáson túl eladásra is szeretne valaki medvehagymát gyűjteni, akkor arra az engedélyt az illetékes erdőgazdaságtól kell megkérnie. Mivel a medvehagyma élelmiszernek minősül, ezért árusításkor ugyanazok az általános jelölési, nyomon követési előírások vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. A medvehagyma árusításakor fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, pél­dául a csomagolás vagy a szedés idejét.

Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hat éve emlékezetes tragédia okozója volt a medvehagyma helyett szedett gyöngyvirág. A férfi, aki a tojásrántottát ízesítette vele, meghalt. Van-e tudomásuk azóta hasonló esetről?

– Szerencsére nincs. Az a tapasztalatunk, hogy az emberek sokkal jobban odafigyelnek és sokkal körültekintőbben járnak el. Ne legyen ez a jövőben se másként!

Nagy divat lett medvehagymát gyűjteni. Kell-e attól tartani, hogy a gyűjtés miatt esetleg kipusztul ez a növény?

– Ha kellő figyelemmel és a természet iránti szeretettel gyűjti az ember, figyelve arra, hogy ne károsítsa a talajszint alatt lévő hagymát, akkor nem jelent problémát a gyűjtése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában