Gazdaság

2017.07.16. 16:45

Több áruházlánc is küzd a munkaerőhiánnyal - Az automatizálás lesz a megoldás?

A magyarországi kereskedelemben általánosan tapasztalható munkaerőhiány, emiatt lehet, hogy az automatizálás felé jobban nyitnak majd az üzletláncok a jövőben.

Kocsis Noémi

Egy esetleges sztrájktól sem riadnak vissza a Tesco két kereskedelmi szakszervezetének vezetői, miután a sikertelen bértárgyalások miatt, a megalázó, 4000 forintos béremelési javaslat ellen az előző hét elején már demonstráltak az áruházlánc munkavállalói az egyik fővárosi áruház parkolójában. A megmozdulást szervező KASZ és KDFSZ együttműködése nyomán közel 400 munkavállaló és szimpatizáns tüntetett a tisztességes bérért. A szakszervezeti követeléseket egy petícióban fogalmazták meg, ebben többek között szerepel, hogy a cég tartsa be a korábban tett ígéretét, hogy országosan a három legjobban fizető munkáltató közé fog tartozni a szektorban. Továbbá, hogy a korábban alkalmazott rendszer szerint bérben is különböztesse meg a különböző felelősségi és nehézségi szinten dolgozó munkavállalókat.

A demonstrálókon túl az interneten véleményüket kifejező áruházi dolgozók is azt kérik, a vállalat biztosítson olyan létszámot az üzleteiben, amely csökkenti a munkavállalókra háruló óriási megterhelést. Az áruházakban dolgozó munkavállalók a rendkívül alacsony létszám miatt jelenleg 2-3 ember munkáját kénytelenek elvégezni, amely hosszú távon az itt dolgozók egészségére is káros hatással van. Nem csoda, hogy a túlterheltség miatt az alkalmazottak egy része inkább más helyen helyezkedik el. Sőt, nemrégiben az egyik hírportál foglalkozott azzal, hogy több üzletlánc is küzd a munkaerőhiánnyal, például nehezen találnak bolti eladókat vagy éppen szakképzett dolgozókat. A témával kapcsolatban próbáltuk kideríteni, mi a helyzet Fejér megyében.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője elmondta, Fejér megyében alapvetően nincsen probléma a létszámmal az üzleteikben, viszont a Bicskén működő húsüzemükben és az egyik logisztikai központjukban már küzdenek munkaerőhiánnyal.

- A logisztikai központunk tekintetében nehezen találunk sofőröket, ezen kívül nagy problémát jelent évek óta a húsüzemben tapasztalható henteshiány. Az országból a hentesek Ausztriába és Németországba mennek dolgozni elsősorban - közölte Maczelka Márk.

Kértünk Fejér megyére vonatkozóan adatokat az Alditól, akiknél az egész országot tekintve 250 betöltetlen állás van az említett hírportál információi szerint, de nem kívántak nekünk nyilatkozni.

Madarász Viktort, a Korona Zrt. kereskedelmi igazgatóját is felkerestük, aki elmondta, ők nem tapasztalják a munkaerőhiányt, szerinte ez a tendencia a multikat érinti.

- A munkaerőhiány fő oka, hogy nehéz magas béreket fizetni a kereskedelemben - mondta Madarász Viktor, aki szerint az emberhiány további automatizáláshoz vezethet.

- A nagy üzletláncok tovább automatizálhatnak, például megnő a házhoz szállítások száma, illetve az automata kasszákból is több lehet
- magyarázta a kereskedelmi igazgató, aki úgy látja, hogy az emberhiány orvoslására akár a közmunkaprogramot is lehetne fejleszteni úgy, hogy egyre több olyan ember kerüljön át a közmunkások közül a kereskedelembe, akik alkalmasak lennének az adott pozícióra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!