Gazdaság

2009.09.11. 05:06

Helyet a bornak! Miért nincs a kínálatban?

Fejér megye - Kiváló borok teremnek a megyében, a nagyáruházak borkatológusait, éttermek itallapját forgatva, a boltok polcait szemlélve azonban úgy tűnhet, hogy nem igazán kínálják őket. Sokszor még helyben sem. Utánajártunk, hogy miért van ez így.

Fejér Megyei Hírlap

Szekszárd, Sopron, Tokaj - Magyarország neves borvidékeiről legalább egy-egy fajtát biztosan meg lehet találni a móri boltok polcain. A helyi borok szinte eltűnnek közöttük, elvétve lehet találni néhány palack ezerjót vagy leánykát, mintha csak a kötelezőt tudnák le ezzel az üzlettulajdonosok.

Az okokat nem kell hosszasan kutatni.

A boltvezetőkkel beszélgetve többször is elhangzik a kulcsszó: van, aki a szortiment kifejezést használja, más egész egyszerűen listáról beszél, mikor az áruházláncok egységes árukészletét említi.

A termelőknek minden esetben a központtal kell tárgyalniuk, hogy boraik felkerüljenek a polcokra, ez azonban horribilis összegekbe kerül, mivel az ország összes üzletére vonatkozik az ajánlat. Lehetnénk akár egy másik városban is, ennyi móri bort ugyanekkora eséllyel találhatnánk az ottani polcokon is. Ez a multik gyakorlata, ám a magyar tulajdonú üzletláncok sem járnak el másként.
A helyi borokat sokan keresnék, de az áruházak üzletpolitikája miatt nem mindig kerülnek ki a polcokra
Fotó: Nagy Norbert

Pedig sokan keresik a móri bort, főleg bornapokon - mondja az egyik üzletvezető, hiába kérték azonban a vezetőségtől, hogy pár napig ne a központi lista szerint árusítsanak. Utolsóként egy maszek boltot kerestünk meg, nekik már jóval nagyobb a mozgásterük, jobbára szabadon eldönthetik, mit rendelnek. A világos borok java részét náluk a móriak teszik ki, emellett azonban egy boltszövetkezethez tartoznak, akik előírják, milyen borokat kell kötelezően tartaniuk. Bornapok idején körülbelül feleannyiba kerül náluk egy palack, mint kint, a placcon, ez azonban közel sem lendíti fel annyira a forgalmat, mint ahogy azt esetleg várni lehetne.

A pákozdi, Mészeg-hegyi turisztikai központ kávézója talán az egyetlen hely a Velencei-tó környékén, ahol a tókörnyéki bortermelők borai megtalálhatók. Törzsök Tibor elmondta, vendégeiknek a Hegedűs, Csóbor, Simon, Lics, Majláth pincészetek borait kínálják.

- A száraz borok közül szeretik az olaszrizlinget, a zengőt, a zweigeltet. Ha kinyitunk egy Hegedűs-féle 2002-es nadapi zengőt, az mindig siker. A helyzet a sukorói ezerfürtűvel is ugyanez.

A Velencei-tó Környéki Borút Egyesület elnöke, Lics László kissé szomorúbban látja a borok megjelenését.

Kevés étteremben kínálják a tókörnyéki gazdák borait, nem kapnak olyan helyet a borlapokon, mint más, ismertebb pincészetek italai.

- Tennivalónk nekünk is van - mondta az elnök. - A jövő héten bemutatjuk tizennégy tagunk borait az új velencei szállodában, remélhetőleg felveszik a kínálatba.

Szigeti László éttermében a 40-50 féle bor között kevés a tókörnyéki.

- A vendégek szeretik azt az italt kérni, amelyet már ismernek, mondta a tulajdonos. Talán egy pohárkával kóstolnak a helyi borokból.

Etyeken egészen más a helyzet. Rókusfalvy Pál borász és vendéglátós is a településen, ezért ő kifejezetten ügyel arra, hogy éttermében a régió ízei kerüljenek előtérbe:

- Boraink nagy része etyeki, amelyeket nem csak az ételek mellé ajánlunk, de főzünk, sütünk is vele. A 11 helyi bor mellett van három más régióból származó is, amelyeket állandóan változtatunk - mesélte Rókusfalvy, aki természetesen nem csak saját etyeki pincészetéből származó borokat ajánl vendégeinek. Ám, mint tudvalevő, Etyek fehérboros vidék, ezért az étterem másik három ajánlata inkább vörösbor, amelyek jól kiegészítik a borlapot. Juhász László, az Etyeki Borút Egyesület elnöke másban látja a problémát: szerinte az a baj, hogy a pincészetek sem tudnak rendszeresen nyitva tartani, ahol a turisták kóstolhatnák a helyi borokat. Amíg nem jön elég turista, addig a borász nem tud főállásban a pincészetében dolgozni. Amíg azonban nincs ott folyamatosan, nem is jön túl sok borturista a környékre. Ez ördögi kör... - mondta. Termelőnként és boltonként eltérnek egymástól a móri borok árai, betudható ez annak, hogy a kereskedőláncok nem helyben állapítják meg az árakat. Egy általunk meglátogatott üzletben az ársorrendet palackonként 1400 forttal az ezerjó vezette, a sauvignon blanc 200, a leányka 400 forinttal marad le mögötte. Éttermekben az ezerjó 2000 forintnál kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!