Gazdaság

2013.03.25. 22:26

Hamis magokra figyelmeztetnek

Fejér megye - Magyar Agrárkamara, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, illetve a Vetőmag Szövetség és Terméktanács fokozott körültekintésre inti a gazdálkodókat a vetőmagok beszerzése kapcsán.

Klecska Ernő

A hamisított vetőmagot használó termelőket a jelenlegi árakkal számolva hektáronként több százezer forint kár is érheti, hiszen 40-60, de akár 100 százalékos terméskiesés is jelentkezhet - figyelmeztet a kamara.

A hamis magot jellemzően teherautóról, kisebb vásárokon, piacokon csomagtartóból árusítják. Ezeket az ellenőrzött vetőmag piaci áránál olcsóbban, akciós vagy megmaradt tételként ajánlják. A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez, de a címkék anyaga és tartalma árulkodhat a hamisításról. Az ellenőrzött tételek címkéi ugyanis téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, az öntapadó típusok kivételével vízjellel ellátottak, és kitöltésük számítógéppel történt. A hamis címke könnyen eltéphető, emellett a fémzárszám és a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja - tudta meg lapunk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!