Kemény próbatétel ez az év

2019.06.13. 11:30

Ha továbbra is marad a kánikula, korábban kezdődhet az aratás Fejérben is

Kiállták a szélsőségesen szeszélyes idei időjárás próbáját a martonvásári kalászos gabonák – erről szerdán szántóföldi fajtabemutatón győződhettek meg a Fejér megyei gazdák.

Dávid Erzsébet

A hőség ellenére a szántóföldi parcelláknál sem csökkent a gazdák érdeklődése. A képen Vida Gyula tart fajtaismertetőt

Fotó: Borbély Béla / Fejér Megyei Hírlap

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete által rendezett program résztvevői először Veisz Ottótól, a tudományos intézet igazgatójától hallottak rövid ismertetőt a 70 éve alapított, s 1953 óta az MTA hálózatában működő intézmény eredményeiről. Mint elmondta, az elmúlt évtizedekben kimagasló eredményeket ért el az agrárkutatást és innovációs tevékenységet folytató, a kalászos gabona és kukorica komplex kutatásában jeleskedő kutatóközpont. Speciális helyet foglal el az akadémiai hálózatban: nagyon erős alap- és gyakorlatorientált kutatást végez. Eddig száznál több minősített búzafajtával és csaknem kétszáz kukorica hibriddel, valamint korszerű szaktanácsadási rendszerrel járult hozzá a mezőgazdaság sikereihez. Eredményeit legutóbb Agrár Innovációs Díjjal ismerték el.

Szélsőségek garmadája

Köszöntötte a megjelenteket Varga Imre István, a NAK megyei elnöke, majd a kalászos gabonanemesítés legújabb eredményeit ismertette Vida Gyula tudományos osztályvezető. Mint mondta, az idei év jól mutatta, „milyen szélsőségekkel szemben kell toleránsnak lennie a búzának”. Májusig rég nem tapasztalt aszálytól sínylődtek növények, majd a sokévinél lényegesen több csapadék hullott. A martonvásári fajták – mivel a fitotronban végezhető kísérletek eredményeként, a nagyjából 11 éves nemesítési folyamat alatt számos időjárási körülményt „megtapasztalnak” – jól vizsgáztak alkalmazkodóképességből, s kedvezően hasznosították a csapadékot.

A hőség ellenére a szántóföldi parcelláknál sem csökkent a gazdák érdeklődése. A képen Vida Gyula tart fajtaismertetőt
Fotó: Borbély Béla / Fejér Megyei Hírlap

Akár korábban is kezdődhet az aratás

A vízzel feltöltődött talajból a gyökéren keresztül még pótolni tudják a párolgással elvesztett vízmennyiséget, de ha hosszabb ideig marad a forróság, előfordulhat, hogy aszottak lehetnek a búzaszemek. Az pedig, hogy a meleg hatására felgyorsulhatnak-e annyira az érési folyamatok, hogy esetleg előbb kell megkezdeni az aratást, Vida Gyula szerint a következő időszak időjárásától függ. A búzák fejlődése – miután a hűvös tavasz visszafogta a fejlődésüket – a tavalyinál kevésbé előrehaladott állapotban van, az őszi árpa viszont a gyengébb talajadottságú területeken már csaknem aratásra érett, egy-két héten belül megkezdődhet a betakarítása.

A szakember felhívta a gazdák figyelmét arra, hogy bár a meleg „kihozta” a különféle fertőzéseket, lassítani még most is lehet a terjedésüket.

A szakmai program keretében Marton L. Csaba tudományos osztályvezető a martonvásári kukoricanemesítés eredményeiről, Árendás Tamás tudományos főmunkatárs a fajtákban rejlő lehetőségek összehangolásáról, a vetőmagellátásról Kulcsár Ildikó és Kovács Ágnes tájékoztatta a gazdákat.

A szántóföldi bemutatón 19 őszi búzafajtával, az első martonvásári tavaszi búzával, durumbúza, zab és triticale fajtákkal ismerkedtek meg a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában