Gazdaság

2014.07.03. 14:10

Mintha tréfálkozna az aratókkal az időjárás

Mintha tréfálkozna az aratókkal az időjárás: egy-két napig hagyja dolgozni a gépeket, majd egy kiadós esővel újra, meg újra pihenőre kényszeríti őket.

Dávid Erzsébet

Ez történt a székesfehérvári Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. betakarítóival is. A hét közepén még vágták a búzát, de a csütörtökre virradó éjszaka lehullott csapadék miatt ismét le kellett állniuk.

A gazdaságban több mint ezer hektár kalászos gabona, valamint triticale vár betakarításra. A 130 hektár őszi árpa aratásával már végeztek, s július 15-20-ig végeznek a többi aratnivalóval is. Bár az eső miatt időnként leállásra kényszerülnek, a munkákkal nincsenek késésben, hiszen más években Péter-Pál napjának környékén kezdődött csak meg az őszi árpa vágása - tudtuk meg Szabó Gábor, növénytermesztési ágazatvezetőtől.

A szakember szerint az árpatáblák hozama korántsem ad okot elégedetlenségre, hektáronként 6,6 tonnás, jó átlagterméssel fizetett a kalászos. Búzából 300 hektár vár betakarításra a gazdaságban. Annak a hozamait most még csak becsülni lehet, de Szabó Gábor bízik benne, hogy a megyei átlagnál magasabb, öt tonna feletti szemtermést tudnak majd betakarítani.

Szabó Gábor és Záma Mátyás éppen azt vizsgálják, ellenőrzik, hogy kellően érett-e már a kalász (Fotó: Borbély Béla)

A gazdaságban főként a korai és középkorai martonvásári nemesítésű fajtákat termesztik, tapasztalataik szerint ugyanis azok viselik el legjobban károsodás nélkül a nyaranta egyre gyakoribb hőségnapokat.A búzaaratást az Aranybulla emlékmű közelében húzódó 23 hektáros táblán kezdték. A tapasztalt kombájnosok, Lángi György és Béd László által irányított két Claas Dominator reggeltől estig dolgozott. Az egyenként mintegy 70 millió forintba kerülő, ránézésre is impozáns gépek mindent tudnak , ami a biztonságos betakarításhoz kell. A vezetőfülke is komfortos, klíma teszi elviselhetővé még a legnagyobb forróságban is a benti hőmérsékletet. A sokféle okos műszer megléte persze nem azt jelenti, hogy a kombájnosnak nincs más dolga, mint maga elé nézni , a 12 órás műszakban folyamatosan ellenőriznie kell a berendezéseket, s figyelni arra, hogy minden tökéletesen működjön.

Szabó Gábor is naponta többször kilátogatott a búzatáblára. Egyebek között azt várta kíváncsian, hogyan, miként alakul a szemek nedvességtartalma.

Mivel a kombájnon levő műszer jelzése szerint végig 15 százalék alatt volt, nem lesz szükség a szemek szárítására, a biztonságos tároláshoz elegendő lesz némi levegőztetés.

Amennyiben az időjárás a következő napokban hagyja már dolgozni a gépeket, az Aranybullánál négy nap alatt végezhetnek a búza aratásával.

A betakarítás nagy feladata lesz még a 400 hektárnyi tavaszi árpa learatása.

A munkához kénytelen lesz a gazdaság négy bérgépet is igénybe venni, ezt a kalászost ugyanis nagyon gyorsan kell learatni, nehogy egy esetleges vihar kiverje, károsítsa a termést.

A megyében egyébként a nyári betakarítási idényben összesen 107 ezer hektár kalászos, valamint triticale, repce és magborsó vár aratásra. Mint Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, néhány tábla kivételével mindenütt végeztek a 10 ezer 580 hektárnyi őszi árpa betakarításával, s a szerdáról csütörtökre virradó éjszakai esőt megelőzően, a megye déli részén több gazdaságban, valamint egy fehérvárcsurgói gazda birtokán is megindultak a kombájnok a búzatáblákon.

Búzából egyébként megyeszerte 71 ezer hektár, tavaszi árpából 5100 hektár, zabból 1400 hektár, triticaléból 3350 hektár, repcéből 11800 hektár, magborsóból pedig 2600 hektár betakarítása vár a nyári időszakban a gazdákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!