Az aktivitás meghaladta az országosat

2020.02.15. 17:30

Gazdasági javulás – Nőtt Fejér megye lakónépessége

Kevesebben születtek, de a gazdaságilag aktívak száma nőtt, azzal együtt, hogy az álláskeresők száma is gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest.

Sági Zoltán

A foglalkoztatási ráta magasabb az országos átlagnál

Fotó: Bujdos Tibor

A Központi Statisztikai Hivatal, amely kérdezőbiztosain keresztül folyamatosan jelen van a megye lakóinak életében, a tavalyi esztendő első három negyedévének alakulását összefoglaló kiadványával nemrég jelentkezett. Ebből a megye iparának alakulását korábban már áttekintettük.

Mai szemlénkben Fejér megye demográfiai és a munkaerőpiaci trendjeire vetünk egy pillantást.

Fejér megye lakónépessége 2019. január 1-jén 418 ezer fő volt, 0,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A 2019-es év első kilenc hónapjában összesen 2741 gyermek jött a világra, és 4230 fő hunyt el. Az élve születések és a halálozások száma azonos mértékben, 1,4 százalékkal mérséklődött 2018 azonos időszakához képest.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1489 fővel csökkentette a megye lakónépességét. Ez a veszteség 1,4 százalékkal kisebb volt, mint 2018 első három negyedévében. Ezzel a megye egyike annak a 6 megyének, ahol a természetes fogyás mértéke csökkent.

Országos kitekintésben azt látjuk, hogy több Komárom-Esztergom, Csongrád, Veszprém, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyei gyermek született, mint egy évvel korábban, ugyanakkor ez a szám a többi megyében – köztük Fejérben is – és Budapesten 0,8–11 százalékkal kevesebb. A legnagyobb mértékű csökkenés Zala megyét jellemezte. A házasságkötések száma azonban emelkedett: 2019 január–szeptemberében 2352 házasságot anyakönyveztek a megyében, 25 százalékkal, azaz 469-cel többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

A foglalkoztatási ráta magasabb az országos átlagnál
Fotó: Bujdos Tibor

2019 harmadik negyedévében Fejér megyében a 15–74 éves népesség 64,9 százaléka, 209 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 1,1 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Az aktivitási arány 1,7 százalékponttal meghaladta az országost. A munkaerőpiacon 203 ezer fő foglalkoztatottként, 6 ezer fő munkanélküliként jelent meg.

A foglalkoztatottak száma a hazai átlagnál kisebb mértékben nőtt, a munkanélkülieké az országos csökkenéssel szemben szintén emelkedett 2018 harmadik negyedévéhez képest. A foglalkoztatási ráta 63 százalék, a munkanélküliségi ráta 2,9 százalék volt, előbbi 2,1 százalékponttal magasabb, utóbbi 0,6 százalékponttal alacsonyabb volt az országos átlagnál.

Összehasonlításul: a foglalkoztatási ráta országosan egy év alatt 0,6 százalékponttal 60,9 százalékra nőtt. A munkanélküliségi ráta pedig országosan az egy évvel korábbi 3,8-ről 3,5 százalékra csökkent. A legmagasabb foglalkoztatási arány Győr-Moson-Sopron megyében, a legalacsonyabb Somogy megyében volt.

Az inaktívak száma Fejér megyében 113 ezer főt tett ki, 0,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Fejér megyében 2019. szeptember végén 8 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, számuk 2,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg országosan 3,1 százalékkal csökkent. A pályakezdő álláskeresők száma 700 fő volt, ami 3,8 százalékos mérséklődést jelent a korábbi adatokhoz képest. Az álláskeresők 44 százaléka legfeljebb 3 hónapja, 25 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!