Gazdaság

2014.06.01. 13:32

Földüzlet - Eladjuk saját jövőnket? - A biogazdaság világítótorony!

Kishantos - Szóba került szombaton a vidékfejlesztési központ helyzete, az előadók a vidék és a jövő generációk esélyeiről, a fenntartható energiarendszerekről beszéltek, bemutatták a kishantosi „rezsicsökkentést”. Az állam hátat fordított a nép érdekeinek - vélekedett Ángyán József.

V. Varga József

Örömmel, várakozással jött mindig a határba, most sírva. Kitárcsázták kétszer is, mégis kalászol a búza - morzsolja a szemeket a gabonatáblán Bolye Ferenc ügyvezető. Amerre csak ellátunk, az enyészeté minden - de az élet újra és újra utat tör magának! A napraforgó szépen mutatja magát, a borsó is hüvelyesedik, dacára minden ellenkező akaratnak. A zsenge termésből kíváncsian csipegetnek a vendégek.

Kishantos a jövő generációkért címmel szakmai napot rendezett szombaton a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Mezőföld Népfőiskolai Társaság.

Szóba került a vidékfejlesztési központ helyzete, az előadók a vidék és a jövő generációk esélyeiről, a fenntartható energiarendszerekről beszéltek, bemutatták a kishantosi „rezsicsökkentést”.

A kormány eladja a magyar nép alól a földet - vágott a közepébe Ács Sándorné, a vidékfejlesztési központ másik ügyvezetője. Hol vannak az ígéretek a családi gazdaságokról? - firtatta. Az állam háborút visel Kishantos ellen! - állította.

Kit bánt a kishantosi gondolat? - folytatta a kérdések sorát Ácsné. A fenntartható vidékfejlesztés, az ökológiai gazdálkodás oktatása és bemutatása, a naprakész tudás, a helyi társadalom felemelkedése?

A kitárcsázott gabonatáblákon kalászol a búza - mutatja Bolye Ferenc. Az élet utat tör magának! (Fotó: V. Varga József)

Megtudtuk, hogy a szakminisztérium még nem fizette ki az úgynevezett mezei leltárt a vidékfejlesztési központnak, hogy könyvet írnak Kishantosról, s hogy életveszélyesen megfenyegették Bolye Ferencet.

Erődemonstráció folyik Kishantos ellen, barbár pusztítás - húzta alá Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország munkatársa. A biogazdaságot meg kell menteni! - tette hozzá.

A spekuláns tőke diktatúrája átgázol családjainkon, közösségeinken, gyermekeink, unokáink jövőjén - hangsúlyozta előadásában Ángyán József egyetemi tanár. Volt egy álma, hogy a közösségek államát ismét a közjó szolgálatába kell állítani. Azonban azzal szembesült, hogy a nemzeti vagyont széthordó és a közös kasszát folyamatosan kifosztó gazdasági érdekcsoportok hálózata kerítette hatalmába az államot.

A termőföld körül zajlik a halálos tusa - fogalmazta meg Ángyán -, hiszen itt a legszembetűnőbb a szembenállás a közösség és a tőke érdeke között. A mostani földláz mellett még az egykori aranyláz is eltörpül.

A nemzetek biztonságát az ivóvíz, az élelmiszer és az energia adja - folytatta az egyetemi tanár. Csak a földüzletnél maradva: ki az a bolond, aki eladja saját jövőjét? - tette fel a költői kérdést. Arra is rávilágított Ángyán József, hogy a kormány nem azt gondolja, amit mond, sőt, amit mond, nem azt teszi.

A szakmai nap programjai sorában Ertsey Attila ökoépítész a fenntartható és biztonságos energiarendszerekről szólt, a kishantosi „rezsicsökkentést”, azaz az úgynevezett Napházat Ács Sándor gépészmérnök és Jegesi Sándor megújuló energia tanácsadó mutatta be. A napot kert- és gépbemutató, konzultáció zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!