A legjobb a hazai – vallják a termelők és a vásárlók

2019.07.19. 07:30

Fókuszban a szabadföldi paradicsom, az őszibarack és a görögdinnye

Kellemesen bódító illatot árasztanak a termelői piac standjai: a termények közül leginkább a sárgadinnye érződik ki, pedig már cecei görögdinnye, szabadföldi paradicsom és hazai őszibarack is kapható.

Szanyi-Nagy Judit

Rocska-Németh Anitáék standjánál kétféle paradicsom is jól fogyott Fotók: Szanyi-Nagy Judit

– A szabadföldi paradicsom szezonja nálunk a múlt héten kezdődött, és ha az időjárás is úgy akarja, novemberig kitart – mutatott a gömbölyded formákra Rocska-Németh Anita dunaföldvári őstermelő. A kerek fajta a Boderine, mellette az ovális San Marzanót árusítják még. A tapasztalat szerint a vásárlók nyitnak az új fajták (a narancssárga, fekete paradicsom) felé, így a különlegesebb San Marzanóból is sok fogyott. Ennek sav- és létartalma alacsonyabb, húsa vastagabb – azonban önmagában, befőzéshez, salátákhoz vagy szendvicsekhez kerek társához hasonlóan fogyasztható.

– Ha később befőzésre adnánk a fejünket, azt javaslom, mindegyik fajtából kerüljön az alapanyagok közé, ugyanis a San Marzano kevés létartalma miatt abból egy igazán sűrű paradicsomlét tudunk előállítani – ajánlotta Anita.

A szabadföldi változat előnye, hogy nem hidrokultúrás, nem „vízben terem”. Így az íze is más. Nem mellesleg a termelők alaposan odafigyelnek a növényvédőszeres kezelésekre is.

Rocska-Németh Anitáék standjánál kétféle paradicsom is jól fogyott Fotó: Szanyi-Nagy Judit/Fejér Megyei Hírlap

A paradicsomot nem érdemes hűtőben tárolni, mert „hűtőízű” lesz, de a növény egy kosárban hosszú ideig eláll. Mivel utóérő, a piacon jó, ha sárgás színűt választunk, így pár nap elteltével szép pirosra érik majd a termény.

Odébb, a sárgabarackok mellett már az őszi változat is hívogat.

– A fehér húsú francia győztest Szatymazról, a sárga húsút pedig Abáról hozza nekünk egy termelő. Számunkra fontos, hogy magyar terméket kínáljunk, s ahogy láttuk, a vevőknek is: ezekben a zöldségekben, gyümölcsökben megbíznak – taglalta Bors Lászlóné tulajdonos.

Bors Lászlóné elmondta, mire figyeljünk, ha barackot vásárolunk Fotó: Szanyi-Nagy Judit/Fejér Megyei Hírlap

Barackjaik közül, aki ismeri az őszi mindkét fajtáját, inkább a fehér húsúra esküszik, mert zamatosabb, mint sárga húsú társa. Bár sajnos ezen a környéken kevesebb terem belőle, így jellemzően drágább is. Dinnyéik közül inkább a görögöt viszik a piacra járók, a növény természetesen Cecéről érkezik a székesfehérvári végállomásra. Bors Lászlóné és kollégái naponta friss barackot kínálnak, ezért a tulajdonos azt ajánlja: a vásárló, ha lehet, ne hűtse a gyümölcsöt, legfeljebb kamrában vagy pincében tárolja, máskülönben a termény elveszti az ízét, zamatát. Inkább egy-két napra elegendő mennyiséget vásároljunk! Küllemét alaposan nézzük meg: ne legyen nyomott, ütődött, a magház ne legyen szétnyílva – és a barna szín sem az egészséget mutatja…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában