Gazdaság

2011.08.21. 08:09

Fiatal álláskeresőknek segít az Andersen Program

Budapest - Álláskereső fiatalok képzését és elhelyezkedését segíti a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Andersen Programja.

MTI

A program fontos célja, hogy releváns munkáltatói igényeket elégítsen ki, így hozzájárulva a regisztrált álláskeresők számának csökkenéséhez - olvasható a megvalósításban együttműködő szervezetek közös, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A program keretében - a szakmai képzés és a résztvevők számától függően - körülbelül 2,5 millió forint áll rendelkezésre, amelyet a Velux Alapítvány biztosít. Ebből a pénzből a képzést és az ahhoz kapcsolódó költségeket fedezik, a képzésben 18 és 35 év közötti budapesti, álláskereső, nappali tagozatos tanulmányokat nem folytató fiatalok vehetnek részt.
   
A képzéssel olyan szakmát, képesítést szeretnének a résztvevők kezébe adni, amelyre valós munkaerő-piaci igény van, ezért a program - elsősorban textil- és ruhaipari - munkáltatókkal együttműködésben valósul meg.
   
Az Andersen Programra Budapestről és vonzáskörzetéből várnak olyan munkáltatókat, amelyek nehezen találnak megfelelő képzettséggel és személyi kompetenciákkal rendelkező munkavállalót. Azokat a munkaadókat szeretnék segíteni az alkalmazásban, amelyek vállalni tudják, hogy munkaszerződéssel alkalmazzák a kiképzett munkaerőt - olvasható a közleményben.
   
Az érdeklődő cégeknek, vállalkozásoknak augusztus 31-ig kell visszaküldeniük az igényfelmérő lapot (ezen jelölhetik be, hogy milyen szakképzettségű munkaerőt keresnek), majd az Andersen Program szakemberei a munkáltató képviselőjével közösen kiválasztják a programban résztvevőket.
   
A kiválasztottak részt vesznek a munkáltatónak szükséges OKJ-s, vagy szakmai továbbképző tanfolyamon; ezek várhatóan ősszel indulnak el és tematikájukat a munkaadókkal közösen alakítják ki. Hozzáfűzik: a résztvevők egy személyiségszintű fejlesztésben is részt vesznek, segítendő a munkahelyre való beilleszkedésüket.
   
A képzési folyamatok befejeztével, a munkáltató olyan, a saját igényeire, saját szervezeti működésére felkészített munkavállalókat tud alkalmazni, akik mind szakmailag, mind emberileg teljes mértékben megfelelnek számukra - hangsúlyozzák a közleményben, hozzáfűzve, hogy az Andersen Program szakemberei az elhelyezkedés követő hónapokban is követik a munkavállalók sorsát.
   
A kiválasztás szervezését, a koordinációt a munkáltatóval együttműködve az Andersen Program munkatársai végzik, a szakmai képzést a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) bonyolítja, a költségeket az Andersen Programból finanszírozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!