Gazdaság

2009.05.13. 02:28

Felhőkarcoló épül Aligán?

Balatonvilágos - Ezerötszáz lakást, ezer hotelszobát álmodott Club Aligára az új gazda. A Balaton-parti területre - miként az egész község - most készül a szabályozási terv.

Kiss László

A nyaralótulajdonosokat tömörítő civil szervezet és az önkormányzati képviselő-testület egyik tagja, a község háziorvosa, Nagy Miklós is egybehangzóan úgy vélik: döntő pillanathoz érkezett Club Aliga ügye - tűnt ki a Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület vasárnapi rendkívüli közgyűlésén. Club Aligának, az egykori pártüdülőnek 2007 tavaszán lett új gazdája az izreali érdekeltségű Pro-Mot Hungária Kft. révén. A társaság ekkor lett részben tulajdonosa, részben kezelője a csaknem ötvenhektáros, vízparti üdülőkomplexumnak. Club Aligát a retro, a múlt hangulatát keltő üdülőként hirdetik; a fejlesztésére vonatkozó tervekkel a közelmúltban rukkolt ki a befektető. E szerint több mint másfélezer lakást, és több mint ezer szállodai szobát terveznek a meredek - és omlásveszélyes - löszfal alatt meghúzódó, ősfás területre. A többemeletes épületek között egy több, mint húszszintes is épülne, ami a túlpartról is látható lenne - hangzott el a közgyűlésen.

Mindez, ha megvalósul - Cseh József egyesületi elnöke szerint - akár 10 ezer új vendég megjelenését jelentené a tó mellett, amelyhez a Balatonvilágos aligai részének magasparti ingatlantulajdonosai csupán Club Aliga területén férnek hozzá. A tervekkel kapcsolatban a területi főépítész május 13-ára szakmai konzultációt kezdeményezett, amelyre azonban az egyesület nem kapott meghívást - kifogásolta a szervezet székesfehérvári elnöke.

Nagy Mikós véleménye szerint az elképzelések nincsenek összhangban a jogszabályokkal, és - mint kifejtette - reméli, hogy még a koncepció szintjén sem teszi magáévá a tervet az önkormányzat. Az egyesület attól tart, hogy a nyaralótulajdosok kiszorulnak a vízpartról. Garanciát arra, hogy ez nem történhet meg, számukra csupán az jelentene, ha az önkormányzat tulajdonába kerülne az itt tervezett, szabad, parti sétány.

Ha elkészül a település rendezési terve, ami az üdülőkomplexumra is vonatkozik majd, elbontják a Club Aligát övező kerítést, és szabad lesz a bejárás - helyezte kilátásba Fekete Barnabás polgármester, aki sajnálta, hogy a Pro-mot képviselője meg a civil szervezet közgyűlésére nem kapott meghívást. Szerinte hatezer új vendéggel lehet kalkulálni, a kocsikat a magas parton építendő föld alatti parkoló fogadná be. A löszfalról úgy vélekedett: az 1860-as években épült vasútvonalat is megbírja, s egyébként is többemeletes épületek támasztanák meg. A befektető azzal, hogy a kezelésében álló területen elbontaná a parti védművet, és homokos lidót alakítana ki, visszaadná a Balatonnak azt, ami eredetileg a tóé volt - fogalmazott a polgármester. A szabad, parti sétány pedig víz alá kerülne - vélekedett Cseh József. Az üdülőközösség közgyűlése hatástanulmány készítését tartaná szükségesnek, valamint közmeghallgatás tartását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!