Óriás kombájnok, kézműves termékek

2019.09.30. 20:00

Fejérből is voltak kiállítók a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron

A szokottnál is nagyobb érdeklődés övezte a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt, amely vasárnap zárult. A Tradíció és innováció című rendezvény a „Múltban gyökerezik, de a jövőbe mutat” – jelszóval közvetített egyértelmű üzenetet.

Zsohár Melinda

Fiatal munkatársak a Talentis Agro Holding standján

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A nagy élelmiszergyártó cégek és a kistermelők, a határon inneni és túli agrárszereplők egyaránt lehetőséget kaptak a budapesti vásárvárosban a bemutatkozásra, mivel bővíteni kívánta a palettát a rendező Agrármarketing Centrum (AMC). Az idei meghívott díszvendég a Marokkói Királyság volt, amely a világ egyik legnagyobb agrár- és élelmiszer-termelő országa. Széchenyi István hívta létre az első állatbemutatót 1829-ben, az OMÉK ezt a „rendezvényt” tekinti elődjének. Nagy István agrárminiszter szerint a fejlődés és a hagyomány ötvözésével képzelhető el a honi agrárium további fejlődése.

Marokkói muzsikusok a vásáron. Az idei díszvendég a Marokkói Királyság
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A tárcavezető az OMÉK-on beszámolt az utóbbi évek eredményeiről, és hangsúlyozta: generációváltást igényel az agrárágazat, s a digitálisan képzett munkaerő elengedhetetlen az új kihívások tükrében. Az a cél, hogy a magyar agrárium a 21. század nyertese legyen, mondta Nagy István.

Fiatal munkatársak a Talentis Agro Holding standján
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Résztvevők a megyéből

Kiemelt érdeklődés övezte az agrárminisztériumi standot s a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) bemutatóhelyét – itt több jelentős kisvállalkozás is helyet kapott egy-egy termékével. A Fejér megyei Óbarok központú Magyar Piac Szövetkezet elnöke, Konrád Istvánné az MNVH alelnökeként szívügyének tekinti az agrárium területén működő kis- és közepes vállalkozások, családi gazdaságok, innovatív kezdeményezések támogatását.

Az egyik legnagyobb Fejér megyei kiállító a felcsúti székhelyű Talentis Agro Zrt. volt, amely Békéstől Mosonmagyaróvárig több ágazatban képviselteti magát. Egyik ágazatuk ügyvezetője, Gombai Gabriella gyakorlatorientált, piacképes tudást nyújtó képzési programjukról tartott elő­adást a szakmai résztvevőknek az OMÉK nagyszínpadán. A martonvásári székhelyű MTA Agrártudományi Kutatóközpont kalászosai ősi szimbólumként forogtak a megvilágított tárlóban. A szintén megyebéli Aranyponty Zrt. rétimajori tórendszerének és gazdaságának vezetője, Lévai Ferenc az idei „halszüretről” beszélt a 20 ezer literes óriás akvárium mellett, fogyasztásra ajánlva a kiváló minőségű hazai haltermést. Párja, Mocsár Eleonóra kézműves csokoládéival gazdagította a stand kínálatát.

A halászháló mellett Mocsár Eleonóra
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Nemzeti Parkok kiállítóhelyén a nemzeti parki védjeggyel ellátott termékek jelentőségére hívta fel a figyelmet Kissné Dóczy Emília agrárminisztériumi szakember – ma háromszáz termelő mintegy ezer terméke viselheti e védjegyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában