Gazdaság

2013.05.05. 15:00

Fejér megye ''mintagazdaságnak'' számít

Fejér megyében kezdte országjáró körútját az új Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Zsohár Melinda

Győrffy Balázs a gazdálkodók, a feldolgozók és kereskedők küldötteitől tájékozódott a helyi problémákról és lehetőségekről. Fejér megye különösen fontos szerepet tölt be a magyar agráriumban, hiszen ebben a megyében a növénytermesztés mellett az országos átlagnál magasabb arányban folytatnak állattenyésztést, s igen jelentős az élelmiszergazdaság – jellemezte Zászlós Tibor, a Fejér megyei agrárkamara elnöke a térséget.

A termékpálya különböző szereplői ismerik egymás, képesek akár napi problémáikat is közösen megvitatni. A kamara közvetlen módon is hozzá kíván járulni a termékpálya szereplői biztonságérzetének növelésében - tette hozzá Zászlós Tibor. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a magyarországi élelmiszer-feldolgozás és a fogyasztás szerkezetét kívánja az érintettekkel közösen átformálni, mondta el.

Győrffy Balázs (áll), Zászlós Tibor és L. Simon László (jobbról), aki a megyei agrárkamara elnökségi tagja lett a legutóbbi tisztújításkor

Olyan rendszert kell kidolgozni, ahol mindenki „jól jár”, fogalmazott a köztestület céljairól az elnök. A nap folyamán Lévai Ferenc elnök-vezérigazgató mutatta be a vendégeknek a rétimajori Aranyponty Zrt-t. Közép-Európában is egyedülálló ez a létesítmény, ahol a mezőgazdaság mellett a természetvédelem, a turisztika, az oktatás jól megfér egymással, és egymás tevékenységét nem kioltva, hanem megerősítve ad munkahelyet az ott élőknek. Sztupa Zoltán egyéni vállalkozó családi gazdaságát mutatta be.

Hangsúlyozta: az agrárkormányzat változtatásai ellenére még mindig vannak akadályok a jogszabályi környezetben, amelyek gátolják a gazdálkodókat mindennapi gyakorlatukban. A Mezőfalvai Zrt. területein a vendégek megtekintették a rideg tartású húsmarha állományt, és meggyőződhettek arról, hogyan lehet az ősi módon, istállózott tartás nélkül jó minőségű tenyész- és hízóállatokat előállítani. Betekintést nyertek a fenntartható mezőgazdaság korszerű gyakorlatába, amelyet a társaság évek óta sikerrel folytat, s ismereteiket szívesen adja át másoknak is. Koraeste nagy érdeklődés övezte a gazdatalálkozót zárult, ahol az Agrárkamara megyei küldöttei vitathatták meg gondjaikat, terveiket az országos elnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!