Gazdaság

2017.02.15. 20:05

Ezer jó pohár bor

Csákberény - Az elmúlt esztendőkhöz képes újítás, hogy a móri borvidék öt mustráján kiválasztott harminc bormintát egy közös, összegző alkalmon szemlézik újra.

Majer Tamás

Borissza barátok és szakértők tizenhat termelő huszonnyolc bormintáját ízlelhették meg Csákberényben. Az összegző borvidéki mustrára Lakatos László vegyes fehér, Rácz Ádám rizlingszilváni és Viktória gyöngye újborai és Sáfrán András olaszrizlingje, sárga muskotálya, generosája nyert bebocsátást.

- A bormustra célja a gazdák borainak javítása. Még mindig csak februárt írunk, ha egy bor ilyenkor még nincs kész, az egyáltalán nem probléma. Minden fajta más, egyik előbb, másik később készül el. Éppen az a jó, hogy nem tudjuk kóstoláskor, ki a gazda, mert nem bonyolódunk udvariaskodásba - mondta ifjabbik Sáfrán András, aki szerint a borról vagy őszintén, vagy inkább sehogy ne beszélgessünk. Ha valaki rossz kritikát kap, és nem megsértődik, hanem kérdez, megfogadja a hallottakat, javuláshoz segítheti a borát. A jó kritika pedig megnöveli a gazda önbizalmát, a következő évben azon dolgozik, hogy ismét kiváló bort hozzon.

Hajdu Edit, a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet növénygenetikusa visszatérő meghívottja a mustrának Fotó: Majer Tamás

A mustrán sok dicséretet kapott Belecz Péter ezerjója, aki édesapja nyomdokain haladva folytatja a kiváló ezerjók készítését, valamint Lepsényi József üde generosája is, utóbbi fajta úgy tűnik, rendkívül júl érzi magát ezen a vidéken.

- Roppantul élvezem, ahogyan felsorakoznak az erre a borvidékre jellemző fajták - adott hangot elégedettségének Hajdu Edit, a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet növénygenetikusa, aki visszatérő meghívottja a csákberényi mustrának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!