Gazdaság

2015.09.17. 13:13

Európai kilátások

Jól kezdődött az év az európai gazdaság számára, de előbb a görög válság, majd a feltörekvő piacokon átsöprő pánik rontotta a kilátásokat.

FMH

A Pioneer Investments nemzetközi elemzői ennek ellenére úgy látják, hogy a növekedést támogató fő körülmények továbbra is fennállnak, így idén 1,6, jövőre pedig 2 százalékos növekedést várnak.

Egy remek évkezdet után Európa előbb megküzdött a görög válság elnyúló problémájával, majd szembesült a feltörekvő piacokat érintő pánikkal. Ez utóbbi hatása még nem teljesen ismert, de Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke kilátásba helyezte, hogy ennek nyomán nő annak a kockázata, hogy a külső kereslet kisebb lesz, mint amivel korábban számoltak. A Pioneer Investments nemzetközi elemzői ennek ellenére úgy látják, hogy az európai növekedést segítő három fő tényező továbbra is fennáll: az expanzív monetáris politika, az alacsony olajárak reáljövedelem növelő hatása, valamint a gyenge euró továbbra is támogatják a növekedést. További világgazdasági romlással nem számolva azonban Európa mégiscsak egy 2 százalék körüli növekedést érhet el 2016-ban, de több időbe telhet, amíg ennél nagyobb sebességre kapcsol, és újra magasabb inflációs pályára kerül. A szakértők ennek megfelelően idén 1,6, jövőre pedig 2 százalékos növekedést jósolnak a kontinensnek. A piaci szereplők számára csak egy nagyobb mértékű jüan leértékelés jelenthet komolyabb kockázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!