Gazdaság

2012.12.11. 18:09

Erősebb köztestület

Fejér megye - Hozzávetőleg 200 ezren regisztrálták magukat a Magyar Agrárkamarához, de legalább ugyanennyi jelentkezőt várnak még. Zászlós Tibor Fejér megyei ideiglenes elnök konkrét változásokat ígér.

Zsohár Melinda

A teljes nevén Magyar Agrár-, Élelmiszer-és Vidékfejlesztési Kamarába (MA) történő regisztrációs határidő november 30-án lejárt, ám még lehet és kötelező is csatlakozni a köztestülethez a törvényben meghatározott tevékenységet végzőknek, tájékoztat Zászlós Tibor. A regisztráció határidejének elmulasztásával egyet veszített az agrártevékenységet végző személy, vagy társaság: a kamarai választásokon nem szavazhat és maga sem lesz jelölhető. Fejér megyében hét és félezren regisztráltak, országosan 250 ezren, de a jelentkezés csak akkor tekinthető érvényesnek, ha az ötezer forintos tagsági díjat is befizették.

Zászlós Tibor: Fejér megyében hét és félezren regisztráltak, hamarosan fontos programok indulnak  (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Jelenleg átmeneti vezetéssel működik a szervezet, a miniszter nevezte ki az átmeneti országos elnököt Győrffy Balázs személyében és a megyei, illetve a budapesti elnököket.  A megyei kamarai választások február 1-21. között lesznek, március 9-én választják az országos elnököt. Azt követően a MA megerősített köztestületi szerepkörében, kibővült közszolgáltatásokkal áll tagjai rendelkezésére, hangsúlyozza Zászlós Tibor. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agráripar és a vidékfejlesztés területéről a termékpálya teljes területét felöleli a leendő tagság alkotta tevékenységi kör, beleértve a növénytermesztőket, állattenyésztőket, őstermelőket, feldolgozókat, gépforgalmazókat. Zászlós Tibor 34 éve dolgozik a mezőgazdaságban, a Mezőfalvai Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Sok a teendő, de nem panaszkodik, mert mindkét helyen kiváló munkatársak segítik őt, mondja. Október 23-án Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elismerő oklevéllel tüntette ki, "a magyar mezőgazdaság és a vidék felemelkedését szolgáló munkásságáért, s az ott élő emberek boldogulásáért kifejtett tevékenységéért". 

Az új nemzeti agrárkamara működésében és tevékenységében leginkább a gazdák piacra jutását segíti elő, s fontos szerepet tölt be az integrációban, foglalja össze Zászlós Tibor. A Vidékfejlesztési Minisztérium számos fontos programot indít útjára, amelyeket anyagilag is megtámogat, s ezt hamarosan érzik az ágazatokban is. Háztáji program, sertésprogram startol. A kamarai tanácsadók segítenek a hozzájuk fordulóknak, az önkormányzatoknál is fogadóórákat tartanak a helyben gazdálkodóknak. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!