Gazdaság

2009.06.08. 02:29

Építők egymás közt

Székesfehérvár - Hatalmas érdeklődés övezte az idei építők napját. A rendezvényen, ahol először lehetett hivatalosan hozzájutni az ARÉV történetét feldolgozó könyvhöz, átadták az idei építőipari nívódíjakat.

Fejér Megyei Hírlap

Az idén ötödik alkalommal szervezték meg az építők napját, felújítva a régi, évtizedes hagyományokat. Az eseményt kezdeményező ARÉV Baráti Kör Egyesület, az Évosz szárazépítő szakmai tagozata és a Vörösmarty ipari szakképző iskola által szervezett, a városi önkormányzat, a megyei mérnök-, építész-, kereskedelmi és iparkamarák által támogatott rendezvény idén az egykori, 2003-ban megszűnt megyei építőipari cég, az ARÉV születésnapja is volt.

Székesfehérvári Magasépítő Nemzeti Vállalat néven 1949-ben alakult meg az ARÉV elődje. A vállalat nagyon sokaknak volt iskolája, közössége, munkahelye, barátságok és kötődések színtere, amely az ARÉV-vel együtt eltűnhetett volna a süllyesztőben - mondta el Kiss József és Kámán Béla főszervezők.

E jeles alkalomra megjelent a Volt egyszer egy ARÉV című, Kiss József, egykori legendás vezérigazgató és Galambos Ottó könyve. A műhöz a Gazdaság Házában tartott pénteki bemutató után először itt lehetett hozzájutni. Keveseknek adatik meg, hogy azt a várost építhesse, ahol ősei éltek, ahol született és nyolc évtizedet leélt - mondta Kiss József, aki szerint a cégnél egykor dolgozó 50-60 ezer ember tizede ma már a város lakója.

Az építők napján imár harmadik alkalommal adták át az Építőipari Nívódíjakat. is. Az elismerést idén a Kossuth udvarban lévő harangjáték épülete kapta. A díjat 2007-ben a Régió Háza (Technika Háza), a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, széles-szalag hengermű csarnok épülete (ALCOA-KÖFÉM), Gugásvölgyi u. 5. sz. alatti lakóépület és a Budai u. 113. sz. alatt épült református templom, 2008-ban pedig a Szent Donát-kápolna, a Táncház, az ARÉV Sportcsarnok, a Kossuth u. 9-11. sz. alatti társasház és az evangélikus közösségi ház képviselői vehették át.

Az építők napja egyik fő célja, hogy közelebb vigyék az építőipari vállalkozókat az iskola diákjaihoz, hiszen az iskola nekik és nem magának képezi a diákokat. Ennek megfelelően idén is itt rendezték meg a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szakmunkások számára meghirdetett országos szárazépítő versenyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!