Gazdaság

2009.10.21. 02:28

Ennyiből kell megélnünk

Budapest - A nemzetgazdaság szintjén ugyan nominál értéken nőttek az átlagkeresetek, a drágulás azonban túlszárnyalta ezt az emelkedést - derül ki KSH friss jelentéséből.

B. Kiss László

A reálkeresetek - a fogyasztói árak 3,8 százalékos növekedése miatt - az első nyolc hónapban 2,1 százalékkal maradtak el az előző évitől - tűnik ki Központi Statisztikai Hivatal kedden publikált, a KSH honlapján olvasható jelentésből. A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első nyolc hónapjában 1,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A KSH adatai szerint a reálkeresetek a versenyszférában 0,3 százalékkal emelkedtek, miközben a költségvetési szférában - döntően a 13. havi juttatás kifizetési szabályainak változása miatt - 7,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 197 ezer 100 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 196 ezer 600 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké pedig 201 ezer 100 forintot ért el. Az átlagos nettó kereset nemzetgazdasági szinten 122 ezer forintnak felelt meg, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 90 ezer 100 forint, a szellemi foglalkozásúaké 154 ezer 900 forint. A nettó kereset így átlagosan 1,6 százalékkal volt magasabb az előző évinél, ezen belül a versenyszférában 4,1 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 4,4 százalékos csökkenés jelentkezett. 2009. júliustól a havi nettó átlagkeresetek az előző év azonos hónapjához képest mért emelkedése az adójogszabályok változása miatt rendre meghaladja a havi bruttó átlagkereset növekedését. A 209 ezer 800 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 1,9 százalékkal haladta meg az előző év január-augusztusit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 6,1 százalékot tett ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!