Gazdaság

2021.06.11. 19:35

Energiahivatal: nőtt a hazai villamosenergia- és gázfelhasználás márciusban

A 3144 GWh bruttó villamosenergia-termelés 48 százaléka volt nukleáris eredetű.

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 4168 gigawattóra (GWh) volt márciusban, 3,3 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 9 százalékkal 42,6 petajoule-ra (PJ) nőtt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a márciusi 3144 GWh bruttó villamosenergia-termelés 48 százaléka volt nukleáris eredetű, 24 százalékát biztosította földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek, 19 százalékát megújuló energiaforrások és 1 százalék származott egyéb forrásból.

A megújuló energiaforrásból termelt áram 52 százalékát nap, 27 százalékát biomassza, 12 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 3 százalékát víz, 2 százalékát pedig a kommunális hulladék megújuló része biztosította. Az előző év azonos időszakához képest a nap- és a vízenergiából, valamint a biomasszából termelt áram mennyisége emelkedett, a biogázból, szélből és a geotermikus forrásokból termelt csökkent, míg a kommunális hulladék megújuló része nem változott.

Az országos primer energiatermelés 41,26 PJ volt márciusban, ami 1,21 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A szén és széntermékek termelése 1 PJ-lal, a földgáz termelése 0,45 PJ-lal, a kőolaj és elsődleges kőolajtermékek termelése 0,21 PJ-lal csökkent idén márciusban. Az elsődleges megújuló energiaforrások termelése 0,12 PJ-lal volt kevesebb, míg a nukleáris energiatermelés 0,58 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primer felhasználás márciusban 106,62 PJ volt, ami 2,76 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A primer felhasználáson belül 2,02 PJ-lal csökkent a szén és széntermékek felhasználása, illetve emelkedett 0,31 PJ-lal a kőolaj és kőolajtermékek, 3,6 PJ-lal a földgáz, 0,09 PJ-lal pedig a megújuló energiaforrások felhasználása.

A villamos energia külkereskedelem 0,02 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!