Gazdaság

2009.07.09. 02:28

Elkapkodják a szakmunkást

Székesfehérvár - Bolti eladóra, géplakatosra van kereslet, de mivel ezekben a szakmákban jelentős a fluktuáció, az itt dolgozók elbocsátásokra is számíthatnak.

Miskei Anita

A gazdasági válság ellenére az elmúlt évben munkaerő-piaci felmérést végzett az Enigma Kiadó és Társadalomkutató Kft. Miként alakult a munkaerőpiac a megyében, ehhez mennyiben képesek igazodni a szakiskolák, s mekkora igény van a szakmunkásokra, arra Ruff Tamás kutató, elemző, a kft. munkatársa adott választ a felmérés eredményeiről beszámolva.

- Felmérést végeztünk a vállalkozások, szakiskolák és a szakmunkástanulók körében. Az eredmények szerint a hiányszakmák, az egyes szakmákon belüli fluktuáció miatti változások hasonlóan alakultak országszerte. A felmérésben mind a 12 hónapon belüli, mind pedig az öt éven belüli terveikről kérdeztük a piac szereplőit, az érintetteket. A kutatás keretét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara határozta meg, ennek tükrében kerestük meg a szolgáltató szektor, az ipar, az építőipar és a mezőgazdaság, továbbá a mikrocégek, kisvállalkozások és intézmények szereplőit. A felmérésből kiderült, a megkérdezettek 60 százaléka 10 fő alatti vállalkozás, s a szervezetek kétharmadában foglalkoztatnak szakmunkásokat, 10 főt vagy annál kevesebbet. Így a statisztikai létszámot tekintve 40 ezer 376 főből 25 ezer 670 fő volt szakmunkás végzettségű. A szakmunkásokat legnagyobb arányban a dunaújvárosi kistérségben foglalkoztatnak, ezt követi a székesfehérvári, majd a móri, a gárdonyi, a bicskei, az adonyi, végül pedig az enyingi, a sárbogárdi és az abai kistérségek. A megkérdezett vállalkozások 71 százaléka nem változtat a tervek szerint szakmunkás létszámán az elkövetkező 12 hónapban, 25 százalékuknál nő, 4-nél pedig csökkenhet számuk. A következő 5 évre vonatkozó tervekben 64 százalékuknál stagnál a létszám, 33 százalékuk még további szakmunkást alkalmazna, 3 százalékuk tartja lehetségesnek az elbocsátást. A legnagyobb elbocsátás és létszámbővülés is változó ütemben ugyan, de a feldolgozóipart és a szolgáltató szektort érinti - mondta az elemző. Hozzátette, a legtöbben hegesztőt, villanyszerelőt, autószerelőt, közútkezelőt keresnek, míg a géplakatosok, bolti eladók helyzete sokkal bizonytalanabb, ott nagyobb a fluktuáció. Elmondta, a munkavállalók alkalmazzák a pályakezdőket, ugyanakkor elégedetlenek gazdasági ismereteikkel, nyelvtudásukkal, értékelik beszéd- és íráskészségüket. Az is kiderült, hosszú távon a nagyvállalatok felszippantják a szakmunkásokat.

A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság tagja, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Dávid Lajos a Gazdaság Házában tartott fórumon elmondta, feladatuk a hiányszakmák meghatározása, a képzési stratégia elkészítése. A szakképzés tárgyi eszközeinek fejlesztésére idén a decentralizált pályázatokból 760 millió forintot adtak, főként gazdálkodó szervezeteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!