Gazdaság

2017.01.31. 19:30

Elindult a megvalósítás: 2020-ig közel 900 Fejér megyei lakost szeretnének foglalkoztatni

Székesfehérvár - A megvalósítási szakaszba lépett az a projekt, amely Fejér megye foglalkoztatási helyzetét szeretné javítani. Ennek alkalmából megtartották a nyitórendezvényt kedden.

Laci Patrícia

Korábban már megírtuk, hogy a Fejér Megyei Önkormányzat két konzorciumi partnerével, a Fejér Megyei Kormányhivatallal és az Echo Innovációs Műhellyel együtt sikeresen pályázott a Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések és szolgáltatások fejlesztése Fejér megyében elnevezésű projektre tavaly. Az 1,3 milliárd forintnyi támogatást arra használják, hogy Fejér megye foglalkoztatási helyzetén javítsanak, illetve a hátrányos helyzetű térségek felzárkózzanak. Ennek kapcsán szakmai háttéranyagok készültek közel 80
szakértő bevonásával, emellett elfogadták a Fejér megyei foglalkoztatási stratégiát. A projekt az előkészületi munkálatok után a megvalósítási szakaszba lépett, ennek keretében nyitórendezvényt tartottak kedden délelőtt a megyeházán. Az eseményt Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a kapott forrás segítségével nemcsak a megye foglalkoztatási helyzetének javításához járulnak hozzá, hanem a gazdaság fejlesztéséhez is.

A megnyitón résztvevők pontos tájékoztatást kaphattak a projektről, illetve Fejér megye foglalkoztatási stratégiájáról
Fotó: Koppán Viktor

Simon László kormánymegbízott köszöntőjében hangsúlyozta, a megvalósítási szakaszba lépett projekt egy komplex csomag, amely képzési programok és egyéb eszközök bevonását is magába foglalja, nem csak közel 900 fő foglalkoztatására szolgál.

A projekt hátteréről Kígyóssy Gábor projektmenedzser mesélt, Fejér megye foglalkoztatási stratégiájáról Domokos Tamás, a Magyar Városkutató Intézet ügyvezetője tájékoztatott, a foglalkoztatást elősegítő eszközöket pedig Buday Attila, a kormányhivatal főosztályvezetője mutatta be.

A foglalkoztatáspolitikáról Simon István Attila helyettes államtitkár tartott előadást, aki a KSH felmérései alapján elkészített diagramok segítségével mutatta meg, hogyan is áll az ország, illetve a megyénk foglalkoztatás szempontjából.

A munkanélküliségi rátán a legutóbbi adatok szerint Fejér megye hatodik helyen áll 3,1 százalékkal. A legrosszabb helyzetben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye van, ott 11,3 százalékos a munkanélküliségi ráta.

A regisztrált álláskeresők száma csökkent megyénkben, míg 2013-ban 23 000 fő, addig jelenleg 15 000 fő keres munkát, a közfoglalkoztatottság aránya viszont megnőtt az előző évekhez képest.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!