Gazdaság

2012.08.02. 06:51

Éles vita a GKI és a minisztérium között

Budapest "A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok házi kutatóintézetének" és cinkostársnak nevezte a GKI Gazdaságkutatót az NGM. A kormányétól nem először jelentősen eltérő prognózist felállító GKI kikérte magának a szakmaiatlan támadást.

Osváth Sarolta

Kiverte a biztosítékot a Nemzetgazdasági Minisztériumban a GKI Gazdaságkutató Zrt. Húzd meg, ereszd meg címmel kiadott előrejelzése, amely az idei évre az első negyedévihez hasonló, 1,5 százalék körüli visszaesést jelzett. Szerintük a tárgyalások megkezdése az IMF-fel és az EU-val nem hoz tartós forinterősödést és kamatfelár-csökkenést, mivel a kormány politikájában és gazdaságpolitikájában nem látszik az a fordulat, amely szükséges lenne a megállapodáshoz, és a gazdaság iránti befektetői bizalom növekedéséhez. Úgy vélik, a júliusban bejelentett, az idei és jövő évi költségvetést fellazító döntések még a túlzottdeficit-eljárás jövő évi megszüntetését is veszélyeztetik.

A második negyedévről rendelkezésre álló adatokból ugyanis arra lehet következtetni, hogy tovább folytatódik a visszaesés és ez - a GKI szerint - aligha magyarázható külső okokkal. A magyar belső keresletnek, s mögötte a gazdaságpolitikának döntő szerepe van benne - állapították meg. Mindezt KSH-adatokkal is alátámasztják: az idei első öt hónapban ugyanis a magyar ipar termelése 0,7 százalékkal, az export (euróban számítva) egy százalékkal csökkent, tovább mérséklődött a belföldi kereslet, 2,5 százalék volt a cserearány-romlás az első négy hónapban, az építőipari visszaesés pedig több mint 10 százalékos.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a GKI Gazdaságkutató Zrt. ma ismét "a KSH adataival bűvészkedve" készít prognózist, a reálbérekkel és foglalkoztatással kapcsolatban közzétett elemzése pedig különösen "hemzseg a rosszindulatú ferdítésektől és a minden szakmaiságot nélkülöző csúsztatásoktól". A kutatók ezt írták: "A munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás statisztikailag ugyan kissé emelkedett, ez azonban a bővülő közfoglalkoztatás eredménye. Az első öt hónapban az ezen kívüli költségvetési szférában 2,4 százalékkal, az öt főnél többet foglalkoztató versenyszektorban 1,6 százalékkal csökkent a létszám. Az infláció idén jóval öt százalék fölé ugrott, egész évben 5,7 százalékos áremelkedés várható. Az áremelkedés mintegy 40 százaléka az adóemelések következménye. A reálkeresetek az első öt hónapban 3,6 százalékkal csökkentek, az év egészében pedig három százalék körüli visszaesés prognosztizálható. A reáljövedelem hasonló, a fogyasztás 2,5 százalék körüli mérséklődése valószínű."

Az NGM azt feltételezi, hogy a GKI "talán nem véletlenül" a reálbérek alakulásánál nem vette figyelembe a gyermekkedvezményt, pedig az jelentős jövedelemnövelő hatású. "Kimaradt az elemzésből az is, hogy 2012 március-május között 63 ezerrel többen dolgoztak, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és 93 ezerrel többen, mint két évvel korábban" - írta az NGM. "A szakmai korrektséghez hozzátartozna annak megemlítése, hogy a reálkeresetek alakulásában jelentős hatása volt annak is, hogy idén nőtt a közfoglalkoztatás aránya, így ma már jóval többen közfoglalkoztatási bért kapnak a szerényebb összegű segély helyett."

A GKI mindezt természetesen nem hagyta válasz nélkül: "Az NGM valamennyi állítása téves" - áll a kutatóintézet közleményében, amely a minisztérium konkrét felvetéseinek tételes cáfolatát is tartalmazza. És mellette a GKI felháborodását a vádaskodás és a stílus miatt, amit a minisztérium megengedett magának, és amely az 50-es éveket idézi - írták.

 

Időhúzás hátráltatja a megállapodást

A GKI szerint a beruházások 2012-ben négy százalékkal csökkennek, növekedésre csak a kivitelben lehet számítani, részben a belépő autóipari beruházások hatására. Az államháztartás idei hiánya feltehetőleg három százalék alatt marad. Az Országgyűlés által júliusban elfogadott 100 milliárd forintos kiadásnövelésnek egyelőre nincs fedezete. A munkahelyvédelmi akcióterv 2013-ra tervezett 300 milliárd forintos adóbevétel-csökkenésének ugyancsak papíron van meg az ellentétele. Félő, hogy az időhúzás miatt az IMF-fel való tényleges megállapodásra csak negatív irányú kilengések és egyre nagyobb károk elszenvedése után kerül sor. Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország 2013-ban mégsem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!