Gazdaság

2012.08.23. 05:32

Együttműködésre ítélve

Mezőfalva - Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója vezeti tisztújításig a megyében az agrárkamarát. A köztestület új neve Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara lesz.

Klecska Ernő

A vidékfejlesztési miniszter augusztus 6-i hatállyal kinevezte a Magyar Agrárkamara átmeneti elnökségének 20 tagját, s a testület élére Győrffy Balázs országgyűlési képviselőt, a MAGOSZ alelnökét. A testület az új kamarai törvény értelmében előkészíti és lebonyolítja a kamarai választásokat, és az új köztestület megalakulásáig jogfolytonosan átveszi a jelenlegi megyei agrárkamarák és az országos kamara irányítását. Utóbbiak összes választott tisztségviselőjének - köztük a nemrég megválasztott ideiglenes elnök, a bicskei Hegedűs Imre - mandátuma megszűnt, jogosítványaikat és feladatkörüket az átmeneti elnök illetve az általa megbízott elnökségi tagok vették át. Győrffy Balázs első intézkedéseként megbízta az átmeneti elnökség tagjait egy-egy megyei agrárkamara irányításával és ellenőrzésével, az ezzel kapcsolatos operatív feladatok ellátásával, átruházva a szükséges jogköröket. Az összes megbízatás az új kamara megalakulásáig, de legfeljebb 2013. március 31-ig szól. Fejér megyében Zászlós Tiborra, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójára esett a választás.

- Számomra most az a legfontosabb szempont, hogy a szakmaiság nem szenvedhet csorbát. Három dolognak mindenképpen érvényesülnie kell. Ezek a törvényesség, a kiszámíthatóság - azaz a szakmai érdekek képviselete -, illetve az eredményesség. Én egyet tudok garantálni a megye agráriumában lévőknek, azt, hogy amíg én végzem ezt a tevékenységet, e szempontok meg fognak jelenni - mondta lapunknak Zászlós Tibor. A szakember fontosnak tartotta kiemelni, hogy Fejér megyében az agrárium képviselete eddig is megvalósult, csak más jogszabályi környezetben.

- Az átmenet időszakában leginkább alkotói csendre lesz szükség és ezt én biztosítani is fogom, hiszen a Fejér megyei agrárkamaránál eddig is tisztességes munka folyt. Ezt kell továbbfejleszteni a törvényhez igazodva - tette hozzá.

A kötelező tagságú új köztestület neve Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara lesz. Feladata a törvényből is kiolvasható: az ágazat érdekeinek képviselete, az ott élők és dolgozók piaca jutásának elősegítése és széleskörű integrációja. Ezek olyan a szakmai tételek, amelyeket nem csak elfogadni lehet, de magunkévá is lehet, sőt kell tenni. A valós piaci folyamatok is az ilyen irányú stratégiát teszik szükségessé, s csak rajtunk múlik, hogy fel tudjuk-e tölteni tartalommal. A hatalom most megadta a lehetőséget - szögezte le.

Most az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a törvényben megfogalmazottak, a valós piaci tények, folyamatok és igények egybeesnek. Zászlós Tibor az elmúlt években e lap hasábjain is többször kifejtette: ha a rossz, selejtes termékek a polcokra kerülnek, korlátozzák a versenyt, s a magyar terméknek is legalább akkora joga van bejutni a kereskedelmi csatornákba, mint a külföldieknek.

- Nem fog rajtunk senki segíteni, ha nem tudatosul az emberekben, hogy a helyi termék vásárlásával helyi munkahelyeket mentenek meg, és a válság hatásait is tudják csökkenteni. Az átmeneti időszakban szükség van központi ellenőrzése, most nem sok szerepe van az egyéni megoldásoknak, később azonban - én a törvényből kiolvasom ennek lehetőségét - meg kell jelennie az ágazat jó értelemben vett sokszínűségnek. Helyben érvényesülnie kell az őstermelők, a családi gazdaságok és a vállalkozások érdekeinek és szempontjainak is - fogalmazta meg hitvallását az agrárszakember, aki szerint  vidéken az agrárium képes munkahelyeket teremteni, főleg az integráció és a termékpályán belüli együttműködés révén.

Az ágazat legfontosabb kérdése az, hogy az abból élő emberek akarják-e hallatni a hangjukat. A regisztráció kötelező, de minden egyes termelőnek és résztvevőnek fel kell fedeznie: az ő érdeke az, hogy legyen egy fórum, ahol meg kell hallgatni a mondanivalóját. Ma az agrártermelők érdekérvényesítése gyenge, nem igazán szövetkeztek - és itt nem a klasszikus értelemben vett szövetkezetre kell gondolni. Sokan még mindig azt hiszik, hogy egyedül és önállóan megy. Igaz, e hitet sok negatív tapasztalat táplálja. A bizalmat vissza kell szerezni - nincs más út, csak az együttműködés - húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!