Gazdaság

2009.07.03. 02:27

Égetőbe kerül a gyanús tészta

Székesfehérvár - Megsemmisíti a fuzáriumfertőzés gyanúja miatt visszahívott termékeit a Cerbona.

Zsohár Melinda


A Cerbona laborjában szűrték ki a szennyezett alapanyagból készült termékeket
Fotó: FMH

- Megsemmisíti, s még állati eledelként sem hasznosítja azokat a durum-alapanyagból készült termékeit a Cerbona, amelyek a bajai Diamont malomtól szennyezve érkeztek - tájékoztatott Szabó István Tivadar, a társaság vezérigazgatója.Mint lapunk elsőként megírta: a cég termékei közül kizárólag a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség-megőrzési idejű, fél kilogrammos Durillo száraztészta és az ömlesztett Durum márkanevű száraztészta készült a Diamant Malom International Kft. által szállított, toxinnal szennyezett alapanyagból. A cég, amelynek laborja a szennyeződést kiderítette, az összes, abban az időszakban gyártott termékét - tehát a nem fertőzötteket is - visszahívta. A cég azonnal hatósági bevizsgálást kért, a termékek lekerültek a polcokról, jelenleg a károk számbavétele folyik - mondta érdeklődésünkre a cégvezető. A Cerbona Zrt. után egy másik cég, a Tortellino Kft. is visszahívja bizonyos termékeit.

A csupán bizonyos időben őrölt durumliszt útja követhető, amint az érintettek állítják, az üzletek polcairól már lekerültek az inkriminált termékek. Magyarországon alapvetően kétféle búza terem, az egyik az úgynevezett durumbúza, a másik a kenyérnek való búza. Előbbiből kizárólag tésztát készítenek, amit sem az ember, sem az állat nem fogyaszt nyersen. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint a gyártók gyorsan reagáltak a fuzáriummal kapcsolatos hírekre, s azonnal ellenőrzést végeznek termékeik között. Süth Miklós országos főállatorvos, földművelésügyi szakállamtitkár viszont közleményben jelentette be, hogy az esetlegesen fuzáriumos lisztből készült és megfőzött tészta semmiféle kárt nem jelent az emberi szervezetre. Hőkezelésre, sütésre, főzésre ugyanis elbomlik. A nyersen fogyasztandó müzlik, pelyhek alapanyagai szigorúan ellenőrzöttek, a termelőktől elszállított gabonát nem szúrópróbaszerűen ellenőrzik, szögezi le minden érintett! A helyszíni gyorstesztek után akkreditált laboratóriumokban végzik a szakértői vizsgálatokat.

A fuzárium kialakulása megelőzhető, szemmel látható károsodást okoz megjelenésekor, s ha mégis bekerül az élelmiszerlánc elejére a gombabetegséget mutató gabona, őrléskor a rostákon kihullanak a szemek. Kisebbek, töppedtek, jól elkülönülnek az egészséges terméstől. A tavalyi időjárás, az agrártechnológia és az integrált növényvédelem okán sem jeleztek tavaly fuzárium-fertőzöttséget, számottevő fuzáriumos búza nem termett az országban.

A Diamant Malom Kft., amely a Cerbonától származó értesüléseink szerint elvállalta a felelősségét, és áll a kártérítés elébe, kedden azt is bejelentette, hogy visszarendelte az üzletekből a durumbúzából készült, 1 kilogrammos simaliszt-termékeit fogyasztóvédelmi, megelőzési okokból. A lépésre azért volt szükség, mert nem lehetett kizárni, hogy a 2009. november 28-ai és 2009. december 15-ei szavatossági dátummal ellátott termékeik nem felelnek meg a malom minőségi elvárásainak. Egy másik kárvallott cég, a Tortellino Kft. közleménye szerint június 26-án a Diamant jelezte, hogy az általa a Tortellino Kft. felé leszállított tésztaipari durumdara-tétel az élelmiszer-biztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxin eltérést mutatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!