Gazdaság

2009.09.10. 02:29

Dupláz a Hankook

Dunaújváros-Rácalmás - 2007-ben kezdődött a termelés a Hankook gumiabroncs-gyárában, s hamarosan építeni kezdik a hatalmas üzem úgynevezett második ütemét is.

Kiss Gyöngyvér

Magyarországi beruházásának értékét 550 millió euróra növeli - jelentette be a Hankook Tire tegnap európai központjában, a németországi Neu-Isenburgban. Ez azt jelenti, hogy 230 millió eurót, azaz 62 milliárd 560 millió forintot fordít a már a 2007-es gyáravatási ünnepségen felvázolt kapacitás-bővítésre. Az új részlegben a tervek szerint 2011-ben kezdődik a termelés, hétszáz új munkatárssal, akikkel együtt 1900 emberre nő majd a magyarországi gyár teljes létszáma. Az új üzemek felépítése után a duplájára, évi tízezer darabra nő majd a Hankook magyar gyárának gumiabroncs-termelése. Az újabb termelősorok is a legmodernebb, teljesen automatizált és környezetbarát technológiával működnek majd, hangsúlyozza a cég közleménye. A Hankook nem titkolt célja, hogy vezető globális vállalattá váljon - jelenleg a hetedik legnagyobb a világ gumiabroncsgyártó cégei között. A dél-koreai autógumigyártó a magyarországi gyár felépítéséig egy hónapos határidővel vállalt szállítást az európai megrendelők számára. Ez a határidő mára öt napra csökkent. A dunaújvárosi és rácalmási területen álló gyár 2007 óta egész Európába szállít abroncsot - tavalytól már nemcsak értékesítőknek, hanem közvetlenül autógyártóknak is. Először a(z ugyancsak dél-koreai) Hyundai csehországi gyárába vittek gumikat, az i30-as modellhez, majd a Volkswagen németországi gyárának is elkezdtek szállítani a T5-ös jelzésű konstrukcióhoz. Jelenleg napi tizenötezer darab gumiabroncsot készítenek a városhatárban álló üzemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!