A szabályozás mielőbbi megteremtését sürgeti a NAK

2019.04.04. 15:30

Drónnal egyelőre illegális a permetezés

A ren­dezetlen jogszabályi környezet miatt permetezésre jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) a szükséges szabályozás megteremtését sürgeti.

ZH

A drónos permetezéssel még várni kell

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint a drónok is légi járműnek minősülnek, ennek alapján az általuk végzett növényvédelem pedig légi növényvédelemnek, hívja fel a figyelmet a NAK, hozzátéve: Magyarországon a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló rendelet alapján lehet légi növényvédelmi tevékenységet végezni. A pilóta nélküli légi járművekre azonban sem fizikailag, sem jogilag nem alkalmazhatók a rendeletben foglalt feltételek. Ezenkívül az előírások szerint a hazánkban forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni – amely a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének (NAIK-MGI) feladata –, ennek során ellenőrzik ugyanis, hogy a permetezőgép megfelelően működik-e, használata nem okoz-e elfogadhatatlan környezeti terhelést. A drónokra azonban jelenleg nincs elérhető típusminősítési szabvány. A helyzet rendezésén a NAIK-MGI és a növényvédelem hatósági felelőse, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsá­gi Hivatal (Nébih) közösen dolgozik. Ezek alapján – álláspontjuk szerint – típusminősítés nélküli, növényvédő szer kijuttatására szolgáló eszközt forgalomba hozni tilos, így a megvásárlásuk is kockázatos.

Mivel a jelenleg használt növényvédő szerek alapvetően földi kijuttatásra engedélyezettek, csak külön rendelkezés szerint van lehetőség légi (repülőgépes, helikopteres) kijuttatásra. A drónos használat hatásáról, eredményességéről azonban nem állnak rendelkezésre adatok. Azaz hazánkban jelenleg egy növényvédő szernek sincs olyan engedélye, amely alapján drónnal kijuttatható lenne. (A növényvédőszer-engedélyezési okiratokat a gyártók kezdeményezésére lehet megváltoztatni, s a drónos kijuttatást engedélyokiratba foglalni.)

Az agrárkamara arra is figyelmeztet: a drónok használatához – a hatályos hazai rendelkezések szerint – eseti légtérhasználati engedély kell, viszont permetezési célra így nem érdemes ezt igényelni.

A drónos permetezéssel még várni kell
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Az Európai Bizottság egységes uniós szabályozást tervez, amely közös előírásokkal rendezi a pilóta nélküli légi járművek üzemeltetésének kérdéseit. Az előrehaladott uniós jogalkotási eljárás miatt a magyar jogszabályi környezet jelenleg érdemben nem változtatható meg. A közösségi rendelkezések hatálybalépése az év második felében várható, ezt követően a NAK sürgetni fogja a mihamarabbi jogharmonizációt.

A kamara ezért felhívja a precíziós gazdálkodást folytatók és az azt bevezetni szándékozók figyelmét, hogy a drónos permetezés jelenleg illegális, ezért az eszközbeszerzéssel és a tevékenységgel minden érintett várja meg az ehhez szükséges uniós és hazai szabályozás hatályba­lépését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában