Gazdaság

2017.05.03. 12:51

Meglepően sokan vannak, akik nem fizetik a diákhitelüket Fejér megyében

Minden évben sokan vannak Fejér megyében is, akikkel szerződést bont a Diákhitel Központ.

S. Töttő Rita

A 2001 óta elérhető diákhitel főiskolai és egyetemi hallgatók számára biztosít anyagi fedezetet mindennapi vagy tandíjhoz kapcsolódó kiadásaik rendezéséhez. Kétféle diákhitel érhető el ugyanis a magyar hallgatói hitelrendszerben (a Diákhitel1 szabad felhasználású és kamatozású, a Diákhitel2 kizárólag önköltséges képzésben résztvevőknek a képzés finanszírozására vehető fel, fix kamatozással). A Fejér megyeiek is szép számmal vették fel az elmúlt években mindkettőt: a hírlap kérésére a Diákhitel Központ Zrt. elárulta: az elmúlt 5 évben Fejér megyei állandó lakóhellyel rendelkező 8522 fő egyetemi/főiskolai hallgató számára folyósították a Diákhitel1-et. Diákhitel2-t a kezdetektől a 2015/16-os tanévig 1735 fő kapott a Társaságtól. Statisztikai adataik szerint még mindig többen választják a szabadfelhasználású változatot.

A törlesztést Fejér megyében az elmúlt 5 évben átlagosan 5500 fő kezdte meg, ám minden évben akadt olyan, aki nem kezdte meg rendezése tartozását a megadott feltétek szerint.  A Diákhitel Központ 2011 és 2016 között évente átlagosan 115 fő Fejér megyei hallgató szerződését bontotta fel és adta át ezért behajtásra a Nemzeti Adó és Vámhivatal számára. A rendesen törlesztők száma azonban természetesen ennél jóval nagyobb: a Diákhitel 1 esetében minden esztendőben több mint 5 ezer Fejér megyei fizeti rendszeresen a törlesztőrészleteket, a Diákhitel2 esetében pedig évről-évre nő a visszafizetési szakaszba kerülők száma. A 2016/2017-es tanévben például, az eddigi adatok szerint 271 fő kezdheti meg a tandíjra felvett összeg törlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!