Gazdaság

2011.08.03. 18:06

Devizahitelesek: még nem tolonganak az ügyfelek az árfolyamrögzítésért

A svájci frank utóbbi napokban tapasztalt erőteljes erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó - tudta meg az MTI a bankoktól.

MTI

Szerdán reggel fél kilenckor a svájci fizetőeszköz átlépte a 252 forintos határt, és 252,94 forinton elérte történelmi csúcsát. Bár a forint erőteljes erősödésbe kezdett - délután négykor a svájci frank jegyzése 248,54 forinton állt - azt követően, hogy a Svájci Nemzeti Bank csökkentette kamatcélját, mennyiségi monetáris enyhítő intézkedéseket tett, valamint bejelentette, hogy szükség esetén további intézkedéseket hoz a frank erősödésének megakadályozására, nem tudni, hogyan alakul a jövőben az árfolyam.
   
A lakásfedezetes devizahiteleseknek két hónapig még mindenképpen az aktuális árfolyammal számolt törlesztő részleteket kell fizetniük, ugyanis a törlesztési árfolyamok rögzítéséről szóló jogszabály augusztus 12-én lép hatályba, s a bejelentkezéstől számított második törlesztő részletet lehet majd a fix árfolyamon számolni. A bankok szerdán eltérő érdeklődésről számoltak be az MTI-nek, s várakozásaik is eltérőek arról, hogy az érintett ügyfelek milyen hányada igényli majd az árfolyamrögzítést.
   
A K&H Bank arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg nem tapasztalnak a hitelhez kapcsolódó erőteljesen megnövekedett ügyfélaktivitást a bankfiókokban. Előzetes számításaik szerint várhatóan az érintett ügyfélkör 3-5 százaléka kezdeményezi majd az árfolyam rögzítését. A K&H-nál a bank saját fizetéskönnyítési és elő/végtörlesztési lehetőségei felől érdeklődnek az ügyfelek elsősorban. A bankban jelenleg is zajlik a technikai felkészülés a törlesztési árfolyam rögzítésére - közölte a K&H. 
   
Az MKB Banknál augusztus 12-től lehet élni az árfolyamrögzítéssel, s várhatóan október elején esedékes az első folyósítás gyűjtőszámla-hitelből. Az elmúlt napok rendkívül erős svájci frank árfolyama hatására egyre többen keresik meg a bankot a fizetéskönnyítés iránt érdeklődve, átütemezést kezdeményezve, az előtörlesztés, illetve forintosítás terén nem tapasztaltak jelentős változást.
   
A késedelmes ügyfelek közel 10 százaléka fordult az MKB-hoz kérdéssel az állami programmal kapcsolatban, s a forint esetleges további gyengülése a bank várakozásai szerint várhatóan tovább fokozza majd az érdeklődést. Az MKB a napokban bejelentette, hogy a kiszolgálás zavartalansága érdekében augusztus 13-án, szombaton is kinyitja legnagyobb kirendeltségeit, s ha szükséges, kész nyitva tartását is meghosszabbítani.
   
Az MKB szerint a konstrukciót vélelmezhetően inkább a svájci frank hitellel rendelkező ügyfelek veszik majd igénybe, mivel az euró árfolyama az utóbbi időszakban kedvezőbben mozgott, mint a svájci franké, az euró jelenlegi árfolyama az elmúlt évekhez viszonyítottan sem minősül rendkívülinek. Az előzetes érdeklődések és felmérések alapján előfordulhat, hogy az ügyfelek 15-25 százaléka fog élni a jogszabály adta lehetőséggel - közölte a hitelintézet.
   
Az MKB számításai szerint a jelenlegi árfolyammal szemben a 180 forintos árfolyam alkalmazása a svájci frank hitelek esetében nagyságrendileg 25 százalékos törlesztőrészlet csökkenést eredményez a fixált árfolyam alkalmazási időszakában, egy 20 éves futamidejű, 7 millió forint összegű svájci frank alapú lakáshitel esetén nagyságrendileg 20 ezer forintos könnyebbséget jelent.
   
Az OTP Banknál az elmúlt napokban nem tapasztaltak lényeges változást az érdeklődő devizahiteles ügyfelek számában - közölte a hitelintézet az MTI érdeklődésére. Az OTP Bank kalkulációi szerint a svájci frank alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 5-15 százaléka él majd az árfolyamrögzítés lehetőségével. A legnagyobb magyar bankban az otthonvédelmi akcióterv indulása kapcsán a banktechnikai felkészülés az előre meghatározott menetrend szerint zajlik.
   
A Budapest Bank (BB) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elmúlt időszakban némi növekedést tapasztaltak az otthonvédelmi program iránt érdeklődők számában, de a változás nem jelentős a korábbi időszakhoz képest. Várakozásaik szerint ügyfeleik mintegy 10 százaléka érdeklődik majd a lehetőség iránt. Az érdeklődés alakulását figyelemmel kísérik, és lehetőség szerint ahhoz igazítják a kapacitásokat - közölte a BB. A bank saját adósmentő programjával kapcsolatos tapasztalatai kedvezőek, az általuk kínált megoldásokat igénybe vevő ügyfelek többségének érdemi segítséget tudott nyújtani, és ennek hatására képesek határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek.
   
Az adósmentő csomagban foglaltak banki informatikai rendszereken való átvezetése a BB szerint bonyolult és időigényes folyamat, de idejében megkezdték a felkészülést, így a jogszabályban előírt határidőre készen lesznek a kérelmek fogadására és feldolgozására. Például az az ügyfél, aki augusztus végén nyújtja be a BB-hez a nyilatkozatot (közjegyzői okiratot), a második esedékesség napján, azaz október 10-én már fix árfolyammal törleszthet.
   
A Raiffeisen Banknál az utóbbi napokban emelkedett az érdeklődők száma. A fix árfolyamrögzítést igénylők száma a bank szerint nagyban függ majd az éppen aktuális árfolyamszinttől. A fix árfolyamrendszerbe történő belépés augusztus 12-től igényelhető, a szerződések előkészítése az igénylők számától függően 2-3 hetet vesz majd igénybe a bank várakozásai szerint. A Raiffeisen által kidolgozott fizetéskönnyítési megoldások továbbra is elérhetőek.

Gémesi György: az önkormányzati hitelek tőketörlesztésének elhalasztását kéri a MÖSZ

Az önkormányzati hitelek tőketörlesztésének egy évvel való elhalasztását kéri a miniszterelnöktől, illetve közbenjárásával a bankoktól a svájci frank árfolyamának megugrása miatt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) - közölte a szövetség elnöke szerdán az MTI-vel.

A Gémesi György elnök jegyezte MÖSZ-javaslatot a miniszterelnökön kívül Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének, valamint a további hat önkormányzati szövetségnek is megküldik még szerdán.
   
A MÖSZ elnöke előrebocsátotta: nem kérdés, hogy a "brutális" svájcifrank-árfolyam mekkora többletterhet jelent a hiteltörlesztésekben a lakosságnak, de míg a családok a hamarosan igénybe vehető rögzített árfolyam révén néhány évre megszabadulhatnak az árfolyam-ingadozás miatti extra terhektől, addig az önkormányzatoknak egyelőre nincs hová menekülniük.
   
Gémesi György közlése szerint a teljesítőképességük határán álló helyhatóságok jelenlegi hitelállománya eléri az 1200 milliárd forintot, ebből 600 milliárdot 2006 és 2008 között, többségében 2007-ben vettek fel kötvény formájában. A konstrukció lényege, hogy a húszéves visszafizetési időszak első három évében csak a kamatokat kell törleszteni, utána a tőkét is. Mivel az együttes törlesztés időszaka az érintett önkormányzatoknál épp most, az amerikai adósságválság miatt "brutális" svájcifrank-árfolyamon kezdődne, feltétlenül segítség kell a csődök elkerülése érdekében - magyarázta a MÖSZ elnöke.
   
Gémesi György szerint az általa vezetett szövetség nem várhatja tétlenül, amíg elvéreznek az egekbe szökő törlesztőrészleteket finanszírozni képtelen önkormányzatok, ezért konkrét javaslatot dolgoztak ki a probléma áthidalására. Javaslatukat e-mailben, faxon és levélben is továbbítják szerdán Orbán Viktor miniszterelnöknek, kérve: járjon közbe a bankoknál.
   
A kérés lényege, hogy egy évvel elhalasztható legyen a tőketörlesztés megkezdése, legalábbis azoknak az önkormányzatoknak az esetében, amelyek ezt igénylik - mondta az elnök. Úgy véli, ez alatt az egy év alatt levegőhöz jutnának az érintett helyhatóságok, és az amerikai helyzet stabilizálódása nyomán a frank árfolyama is csökkenhet.
   
A levélben többek között az olvasható, hogy "az egy év haladék a törlesztés hátralévő 16-17 esztendejében nem jelentene a településeknek megoldhatatlan többletterhet. Informális tárgyalások megerősítettek bennünket arról, hogy a hitelező bankok nyitottak az önkormányzatokkal való ilyen megegyezésre. A kibocsátott kötvények nagy része az európai uniós fejlesztési pályázatok önrészének fedezetéül szolgált, azaz többek között utak, bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális-egészségügyi szolgáltatásokat biztosító, legtöbbször működési költséget csökkentő, a kötelező feladatok ellátásához elengedhetetlenül szükséges létesítmények épültek belőle."
   
Gémesi György azt mondta az MTI-nek: a MÖSZ vezetőségének meggyőződése, hogy a helyhatóságokon kívül az állam és a bankok is jól járnának a "türelmi idővel". Az államnak nem kerülne pénzébe ez a lépés, míg a bankok - ha egy évvel később is - rendben megkapnák a magasabb törlesztőrészleteket, végül pedig a felvett teljes összeget kamatostul, hiszen partnereik fizetőképesek maradnának. A pénzintézetek egyébként bajlódhatnának a jelzáloggal terhelt ingatlanok értékesítésével, ami nekik sem jó - fűzte hozzá Gémesi György.
   
A MÖSZ elnöke azt mondta: a hozzájuk érkezett jelzések szerint a tőketörlesztés megkezdése 300 önkormányzatot érint, így a fővárost, az egyes kerületeket, illetve számos megyét (például Hevest és Pestet) és nagyvárost; példaként Debrecent és Hódmezővásárhelyt említette, de szerinte hosszú a sor.
   
A Gödöllő polgármestereként is dolgozó Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) a város pénzügyi helyzetéről szólva úgy fogalmazott: nekik nincsenek hatalmas hiteleik, mivel három éve keményen lefaragták a működési költségeiket, sőt tartalékokat is képeztek a költségvetésükben, így az Orbán Viktornak címzett levél tartalma Gödöllőre nem vonatkozik.
   
"Nem tudhatjuk, milyen fogadtatásra talál javaslatunk a miniszterelnöknél, illetve a bankoknál, de optimisták vagyunk, és nyugodtak amiatt, hogy panaszkodás helyett konkrét javaslattal álltunk elő" - közölte a MÖSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!