Gazdaság

2011.11.02. 12:59

Bankoljunk családosan!

Olyan időket élünk, amikor a családi költségvetésben minden fillér számít. Jelentős megtakarítást érhetünk el, ha olyan bankszámlát választunk, mely az egész családot „kiszolgálja”.

Osváth Sarolta


Érdemes időt szánni a tájékozódásra, a hazai bankok széles kínálatában ma már megtalálhatók a családi bankolásra alkalmas, kedvező feltételeket kínáló konstrukciók.

 Induljunk ki abból a tényből, hogy a család felnőtt tagjainak jövedelme bankszámlára, utalással érkezik. Felesleges azonban külön folyószámlát fenntartani a férjnek és a feleségnek, és ezért adott esetben kétszeres számlavezetési díjat fizetni, amikor lehet olyan bankot találni, ahol mindez egy számlával megoldható.

Gyakorlatilag a közös bankszámlanyitásnak általában nincs más feltétele, mint az, hogy egy bizonyos összeg – a mai piaci feltételek között a legkedvezőbb ajánlatokban 100 ezer forint, akár két részletben – érkezzen rendszeresen a számlára. A házastársaknak (élettársaknak) együtt kell bemenni a bankfiókba és mindkettőjüknek alá kell írni ugyanazt a bankszámlaszerződést, és ettől kezdve mindketten egyenlő jogokkal hozzáférnek a számlához, követni tudják a pénzforgalmat. Ha a bankolási szokásainkhoz jól választjuk ki az igényelt szolgáltatásokat, sokat megtakaríthatunk.

Kis szerencsével találunk olyan ajánlatot, hogy a csomagon belül magunk dönthetjük el, mit szeretnénk a legnagyobb kedvezménnyel vagy akár díjmentesen igénybe venni. Amennyiben például vásárlásaink során leggyakrabban bankkártyával fizetünk, átutalást ritkán végzünk a bankszámláról, és jövedelem-jóváírás teljesült, a bank elengedi a számlavezetési díjat. Ha inkább a készpénzes fizetést részesítjük előnyben, válasszuk a kedvezményes készpénzfelvételi lehetőséget az adott bank ATM-jeiből. Figyeljünk arra is, hogy havonta hány alkalommal veszünk fel így készpénzt és ehhez képest hány készpénzfelvételt ajánl ingyenesen a bank. Ha szívesen intéznénk bankügyeiket elektronikusan, keressük meg a Tele- Bank- vagy NetBank-szolgáltatást, válasszunk az elektronikus átutalásra és csoportos beszedésre díjkedvezményt nyújtó bankszámlát.

Családi bankolás esetén praktikus, ha SMS-ben mindketten értesítést kapunk a tranzakciókról, így nem ér bennünket meglepetés a számlán lévő összeget illetően. Nem lehet elég korán elkezdeni a család kiskorú tagjainak felkészítését sem. Ma már van olyan bank, ahol a 10–14 éves gyermekek számára családi, közös bankszámlához díjmentesen külön számla és kártya is kapcsolható. Az SMS szolgáltatással ellenőrizni tudjuk a gyermek költéseit. Jó módszer lehet ez a kamaszok (14 év felettiek) „pénzügyeinek” kontrollálására is, számukra társkártyát igényelhetünk. Amennyiben már saját ösztöndíjuk vagy bármilyen jövedelmük van, számukra az ingyenes diákszámla és -kártya jó megoldás.

.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!