Útlevél lehet a sikerhez

2019.06.14. 07:45

Az Ipar 4.0 volt a pénzintézeti rendezvény témája Fehérváron

EXIM 25 Roadshow címmel tartottak üzleti konferenciát szerdán a Hotel Magyar Király előadótermében.

Sági Zoltán

Macher Endréné, aki egy magyar tulajdonú fehérvári cég vezetőjeként mutatta be a mintagyár projektet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvényt szervező EXIM a konferencia során a világban tapasztalható exportpiaci trendeket és azok fi nanszírozási megoldásait ismertetve adott betekintést saját hitelezési és biztosítási gyakorlatába. A rendezvény résztvevői a délelőtt folyamán négy előadást hallgathattak meg exportfinanszírozás és biztosítás, digitális transzformáció, mintagyárprojekt az Ipar 4.0 világában és a robotizáció témaköreiben.

A mintagyárprojektet bemutató előadó egy székesfehérvári, magyar tulajdonú vállalat vezérigazgatójaként adott működés közbeni betekintést az Ipar 4.0 kihívás kihatásaira a KKV szektorban. Mint Macher Endréné elmondta: megváltozott a nemzetközi piac. Ha egy vállalat ügyvitele a partnerek digitális pénzügyi rendszereivel és ajánlati standardjaival nem kompatibilis, akkor esélye sincs a kapcsolatok felvételére, megtartására. Az Ipar 4.0 a hazai munkaerőpiacon is kihívások elé állít: a cégek ma már nem várhatják el, hogy maradéktalanul kész munkaerőt kapjanak, így nagyobb súlyt kell helyezniük a folyamatos képzésekre. A változások sora oly mértékben felgyorsult, hogy megjósolhatatlan, milyen szakmák közül kell majd választaniuk a ma általános iskolásainak. A vezérigazgató megemlítette: az Ipar 4.0 honlapján található felmérések segítenek az egyes vállalatoknak abban, hogy az értékelő kérdések alapján saját belső folyamataikat felmérjék.

– Ma már lehet olcsón pénzt szerezni – hangsúlyozta a vállalatvezető –, de beruházni csak akkor érdemes, ha a vállalat belső struktúrái korszerűek. – Elhangzott: egyre nő azon számítógépes vállalatirányítási rendszerek szerepe, amelyek – az ellátási lánchoz kapcsolódva – a vevői igényekkel közvetlen kapcsolatban állnak, azokkal együtt lélegeznek. A gyártásvizualizáció az adat alapú döntések támogatására szolgál, ahol adott esetben egy gép is döntést hozhat a minőségbiztosítási rendszeren belül.

Macher Endréné, aki egy magyar tulajdonú fehérvári cég vezetőjeként mutatta be a mintagyár projektet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A gyors prototípus-előállítás szerepe is növekszik. A cég profiljához kapcsolódó iparágban a gyártott termékek nagy száma a termékek rövid életciklusával jár együtt. A gyorsan változó igények gyors prototípus-legyártást tesznek szükségessé. Az additív gyártási technológiák közé tartozik a 3D-s nyomtatási technológia, amellyel ma már házak is készülnek. Az előadó elárulta: az általa vezetett vállalkozás saját fejlesztésű nyomtatóval képes a vevői igények gyors kiszolgálására. Macher Endréné egyúttal hangsúlyozta: a nyomtató kifejlesztéséhez felhalmozott szaktudásból a vállalat később bőségesen profitált – a Macher példája is mutatja hát: hosszabb távon, az amúgy olcsóbb beszerzésnél megtérülőbb lehet a saját fejlesztés. Zárásként elhangzott: a KKV szektor vállalatainak a jövőre vonatkozó iparági fejlesztési céljaikat világosan meg kell fogalmazniuk.

Az előadásokon túl a rendezvényen az Alba Innovár Digitális Élményközpont szakembere, az Ipar 4.0 tematikához kapcsolódóan két robotot is bemutatott a konferencia résztvevőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában